- Nettavstemninger useriøse

Da Time Magazine i fjor skulle la leserne kåre århundrets mann vant Tyrkias landsfader Kemal Atatürk i samtlige kategorier, inkludert beste forfatter og hærfører. Stavanger Aftenblads mediekommentator Svein Egil Omdal advarer nå mot det han kaller useriøse og urepresentative avstemninger på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse avstemningene må ikke tas for mer enn hva de er. Det blir feil hvis noen tar dem til inntekt for sitt politiske syn, sier Omdal til Dagbladet.no. - De viser bare hva de som har vært innom nettsiden mener, og ut i fra det kan man ikke si noe om hva folket mener.

Omdal, som i flere år har fulgt utviklingen innen nye medier nøye, har flere ganger sett hvor skeivt slike nettavstemninger kan slå ut.

- Da Stavanger Aftenblad ba leserne stemme på århundrets album fra Rogaland, gikk seieren til et eller annet mannskor.

Selv har Omdal med aktiv klikking bidratt til å gi inntrykk av at befolkningen i Norrköping i Sverige går inn for en ekstrabevilgning til byens symfoniorkester på hele seks millioner kroner.

- Ja-siden gikk opp fra 46 til 74 poeng. Hvis noen nå på grunnlag av den nettavstemningen lokalavisen hevder at byens befolkning vil øke bevilgningene til orkesteret, tar altså jeg min del av æren for det.

Det har også tidligere vært bråk rundt nettavstemninger i Norge. Da Adresseavisens nettutgave i februar i år stilte spørsmålet «Er Terje Wiik skyldig i overlagt drap på Inger Lise Bakken?» var redaktør Gunnar Flikke kjapt ute og satte foten ned.