- Nettdebattanter har ansvar for terroren

Geir Lippestad vil stevne «Fjordmann», Peder Nøstvold Jensen, og redaktør Hans Rustad i Document.no, for retten.

- DE ER ANSVARLIGE: Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, mener at nettdebattantene må ta ansvar for å ha radikalisert hans klient. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
- DE ER ANSVARLIGE: Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, mener at nettdebattantene må ta ansvar for å ha radikalisert hans klient. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad mener at debattanter som uttrykker seg ekstremt på internett, må ta ansvar for at Breivik utførte angrepene 22. juli.

Lippestad vil stevne bloggeren Peder Nøstvold Jensen, kjent som Fjordmann, og redaktør Hans Rustad i Document.no som vitner når rettssaken starter 16. april, skriver VG.

- Du har et ansvar Breivik er ifølge rettspsykiatere paranoid schizofren. Det innebærer at nettdebattanter, spesielt Jensen og Rustad, var med på å radikalisere Breivik, mener Lippestad.

- Det er for lett å stikke hendene i været og si at jeg ikke ante at noen kunne tenke seg å gjøre som Anders Behring Breivik. Du har et ansvar når du uttrykker deg på en ekstrem måte, sier Lippestad.

Jensen og Rustad har ved tidligere anledninger gitt uttrykk for at de synes det er en belastning å bli koblet opp mot Breivik. I manifestet har Breivik henvist til Fjordmann over 100 ganger. Breivik var også aktiv på forumet til Document.no.

- Det er helt åpenbart at mye av tankegodset hans kommer fra disse personene, sier Lippestad.

- Stevnes for retten Han vil stevne flere av dem som han mener har påvirket Breivik. I retten må de forklare hva de har skrevet og hvorfor. Lippestad vil også spørre om de kan føre bevis for sine påstander på nettet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer