Nettet avslører medvirkere

Terroradvarslene ble lagt ut etter selvmordsbomberens død.

DØDE: selvmordsbomberen var den eneste som døde da bomben gikk av.   AFP PHOTO / SCANPIX-SWEDEN / FREDRIK PERSSON
DØDE: selvmordsbomberen var den eneste som døde da bomben gikk av. AFP PHOTO / SCANPIX-SWEDEN / FREDRIK PERSSONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den svenske selvmordsbomberen Taimour Abdulwahab usensurerte terrormelding ble lagt ut på YouTube ett døgn etter at selvmordsbomberen sprengte seg selv i det svenske julerushet.

Ti minutter før selvmordsangrepet den 11. desember i fjor sendte Abdulwahab innspillinger på tre ulike språk til nyhetsbyrået TT, Säpo, sin familie og hustru.

Dagen etter at det smalt, og Abdulwahab tok sitt eget liv, ble det publisert en svensk versjon med forvrengt stemme. Først den 15. desember ble de usensurerte lydklippene offentliggjort.  

YouTube-støtte På Youtube-kanalen Mona123Timo ble disse lydklippene publisert allerede 13. desember. Disse ble publisert på alle tre språkene, noe som betyr at personen som ligger bak publiseringen må ha hatt tilgang til materialet.

- Dette er svært interessant. Vi må se nærmere på det, sier Säpo-leder Mikael Gunnarsson til den svenske avisen Aftonbladet.  

Säpo har lenge vært overbevist om at 28-åringen ikke opererte alene, og nå hevder de altså at det finnes bevis på at Taimour Abdulwahab hadde en eller flere medhjelpere.  

Sveriges sikkerhetspoliti, Säpo, kan bekrefte til den svenske avisen at de har hatt kjennskap til Youtube-kontoen, hvor Abdulwahab har blitt ofte hyllet i etterkant av angrepene. Säpo bekrefter til Aftonbladet at de i lengre tid har vært overbevist om at selvmordsbomberen ikke opererte alene.  

Kona snakker ut Kona til svensk-irakeren snakket sist helg for første gang ut om ektemannens handlinger. Hun forteller til den engelske avisen News of the World at hun ikke hadde noen anelse om ektemannens planer.  

- Han avslørte aldri sin hemmelige side for meg. Kanskje var det en slags kulturell utvikling. Som muslimsk kone forventes jeg ikke å ha noe innsyn i hans privatliv. Jeg ga han plass, forteller kona til den engelske avisen.

Hun forteller om en ektemann som opptrådte mer privat og innesluttet jo nærmere den skjebnesvangre dagen kom. Han skal også ha blitt stadig mer opptatt av religion.