STRAMT: President Donald Trump måtte svare på en rekke spørsmål etter avsløringene tirsdag kveld norsk tid. Foto: AP Photo/Tyler Evert / NTB Scanpix
STRAMT: President Donald Trump måtte svare på en rekke spørsmål etter avsløringene tirsdag kveld norsk tid. Foto: AP Photo/Tyler Evert / NTB ScanpixVis mer

Norsk USA-ekspert etter Trumps marerittimer:

- Nettet er i ferd med å snøre seg sammen

Men det er lenge igjen til presidentens fall, sier Svein Melby.

Siden spesialetterforsker Robert Mueller startet sin etterforskning for å undersøke om Trump-kampanjen samarbeidet med Russland under valget, har det kommet en rekke avsløringer og spekulasjoner. Sammenlikningene med tidligere president Nixons Watergate-skandale har kommet stadig oftere.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Seint tirsdag kveld og i natt kom nyhetene om at Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort er kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter, mens Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, erklærte seg selv skyldig i svindel og ulovlig valgkampfinansiering. Sammenlikningene til Watergate har igjen blomstret opp for fullt.

- Ikke noe dødsstøt

USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, har fulgt det siste døgnets utvikling tett. Han kan ikke huske at landet siden Watergate-skandalen har borti noe som likner på den situasjonen man nå ser.

- Min umiddelbare reaksjon er: Går det virkelig an? Det er en eksepsjonell situasjon, og det virker som om nettet snører seg sammen rundt presidenten. Situasjonen får en større og større alvorlighetsgrad. Brikkene i Muellers puslespill er i ferd med å falle på plass, og begynner å ramme folk som er nærmere og nærmere presidenten, sier Melby til Dagbladet.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende i natt var at Cohen i sin tilståelse indirekte hevdet at utbetalingene av såkalte hysjpenger til Stormy Daniels og Karen McDougal var «i samarbeid med, og i regi av» Donald Trump.

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, mener det er mer alvorlig for Trump enn Manafort-saken, fordi den involverer presidenten i det påtalemyndigheten mener er et lovbrudd.

- Men ingenting av dette er noe slags dødsstøt mot Trump. Som president har han en ekstraordinær juridisk beskyttelse, selv om han eventuelt har gjort seg skyldig i noe. Men det gir ammunisjon til riksrettslystne demokrater, sier Mjelde.

Melby mener det vil være av avgjørende betydning hvorvidt påstandene fra Cohen faktisk stemmer, at utbetalingene skjedde i samarbeid med Trump.

- Men ransakelsen av huset og kontoret til Cohen tyder på at de sitter med konkrete bevis i saken, og at hans påstander om presidentens involvering kan stemme. Hvis det Cohen sier kan støttes om med konkrete bevis, så blir det noe annet, sier USA-eksperten.

- Del av større strategi

Melby mener det fra Muellers side ligger en klar plan bak det som nå skjer med personene i Trump-apparatet.

- For meg virker det som det er en del i en større strategi for å begynne å legge press på personer som sitter enda tettere på. Man ønsker å gi dem følelsen av at det er deres tur neste gang, forklarer Melby.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Samtidig understreker eksperten at man være forsiktig med å trekke for raske slutninger, til tross for det som nå har skjedd med Manafort og Cohen. At situasjonen vil munne ut i en riksrettssak, er på ingen måte sikkert. Tvert imot, mener Melby.

- Det er svært viktig å huske at det foruten frivillig avgang, bare er riksretten som kan få Trump til å gå av. Og der er vi ikke ennå, langt ifra, sier han, og legger til at den alvorligste trusselen for Trump per nå, er det kommende kongressvalget.

Det er Hilmar Mjelde enig i.

- Det potensielt mest alvorlige er at en demokratisk kontrollert kongress kan konkluderer med at de vil stille ham for riksrett. Men vi er langt fra det ennå - jeg tviler sterkt på at de tør det for dette, for brudd på valgkampfinansiering ses vanligvis som et relativt sett mindre alvorlig lovbrudd. Riksrett brukes bare for de mest alvorlige lovbruddene, sier Mjelde, som samtidig legger til:

- På den andre siden er å gå for riksrett delvis en politisk vurdering som Representantenes hus må gjøre seg opp en mening om.

Avgjørende bevis

Mjelde peker også på at det er to sentrale forhold som er på Trumps side:

For det første at Justisdepartementet har slått fast at en sittende president ikke kan straffeforfølges, og, for det andre, selv om man straffeforfulgte Trump, så er de angivelige lovbruddene noe som er vanskelig å få en politiker dømt for.

Mjelde er uansett klar på at det er Cohens tilståelse som er den verste nyheten for presidenten, da den involverer presidenten i det påtalemyndigheten mener er et lovbrudd.

- Men det store spørsmålet her er om Manafort eller Cohen har mer kompromitterende informasjon på Trump som de kan utlevere. Poenget med å gå etter Manafort og Cohen er nettopp å legge press på dem for å se om de sitter på informasjon som er relevant for Muellers etterforskning, sier Mjelde.

SNAKKER UT: Pornostjernen Stormy Daniels forteller i et intervju om sitt påståtte forhold til president Donald Trump. Video: CBS News / CNN / Foto: CBS News / AP / NTB Scanpix Vis mer