- Nettet gir ungdom rus

Over 2200 norske ungdommer er sykelig avhengige av Internett. De har en alvorlig lidelse på linje med alkoholisme og stoffmisbruk, slår en undersøkelse fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange bruker nettet for å flykte fra problemer, fastslår den første undersøkelsen som er gjort på nordmenns forhold til verdensveven.

- Det er Internett som representerer den største avhengighetsfaren i framtida, sier Truls Nedregård, avdelingsleder ved Norsk Gallup.

Han har gjennomført en undersøkelse på spilleavhengighet med fokus på mulige negative konsekvenser. Undersøkelsen er gjort på oppdrag av Norsk Lotteridrift.

Spill

Overdreven bruk av spill i regi av de veldedige organisasjonene utgjør fortsatt det største problemet. 3705 ungdommer lider av spillegalskap. Men Internett seiler opp som det nye «rusmediet».

2223 ungdommer mellom 12 og 18 har patologisk atferd som følge av overdreven Internett-bruk. Det vil si at de har en alvorlig lidelse på linje med alkoholisme og stoffmisbruk. Felles for dem alle er at de har problemer med å rive seg løs fra datamaskinen.

Problemene

Undersøkelsen viser at disse problemene er forbundet med overdreven nettbruk:

  • 85 prosent har forsøkt å kutte ut Internett uten å lykkes.
  • 85 prosent blir urolige, i dårlig humør, deprimerte eller irritable når de prøver å kutte ut nettbruken.
  • 35 prosent har løyet for familiemedlemmer eller andre for å skjule omfanget.
  • 35 prosent bruker nettet for å flykte fra andre problemer.
  • 10 prosent har risikert å miste en venn eller skole eller arbeid grunnet nettbruk.