FBI: Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone ble fredag pågrepet og siktet for sin rolle i hackingen av Demokratenes eposter. Video: CNN Vis mer

Nettet snører seg rundt «Trumps skurker»

Men Donald Trump sitter foreløpig trygt. «Inkompetanse og personlig uegnethet er ikke grunnlag for riksrett», sier norsk ekspert.

«Den største heksejakta i vår lands historie! INGEN SAMMENSVERGELSE!»

Det var den harmdirrende Twitter-meldingen fra USAs president Donald Trump, som i går var rasende over nyheten om at hans mangeårige tidligere rådgiver og venn, Roger Stone, hadde blitt pågrepet.

For grytidlig om morgenen i går gikk tungt bevæpnede FBI-agenter til aksjon mot hjemmet til nevnte Stone i Fort Lauderdale i Florida. Nå er han siktet i forbindelse med hackingen av Demokratenes e-poster under valgkampen i 2016.

«Organisasjon 1»

I den formelle siktelsen mot Stone, som ble offentliggjort av spesialetterforsker Robert Muellers kontor i går, går det fram at Trump-vennen er siktet for totalt sju ulike lovbrudd. Fem av punktene i siktelsen dreier seg om falsk forklaring, ett om å ha forsøkt å påvirke et vitne, og ett om at han har motarbeidet rettsvesenet, skriver NTB.

Sentralt står Stones samarbeid med WikiLeaks, anonymisert som «Organisasjon 1» i rettsdokumentene.

Selv om Stone sluttet som rådgiver for Trump-kampanjen allerede i august 2015, skal han ifølge siktelsen ha opprettholdt kontakten med høytstående Trump-medarbeidere under valgkampinnspurten året etter.

Blant annet snakket han med dem om WikiLeaks og «informasjon som kunne være skadelig for Clinton-kampanjen», kort tid før organisasjonen begynte å publisere lekkede e-poster fra Demokratene.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

- Kommer etter meg

Amerikansk etterretning mener Russland sto bak tyveriet av e-poster fra Demokratenes e-postservere under valgkampen i 2016. Stone anklages imidlertid ikke spesifikt for å ha samarbeidet med Russland, skriver NTB.

Hackingen ble et sentralt tema under den dramatiske valgkampen som kulminerte med at Trump fikk nøklene til Det hvite hus.

Den republikanske strategen og Trump-støttespilleren, som selv gjerne omtaler seg som en «skitten spiller» i amerikansk politikk, har over lang tid fryktet at han skulle bli dratt inn i den pågående Russland-etterforskningen som ledes av spesialetterforsker Robert Mueller.

- Mueller kommer etter meg. Jeg er på lista hans, skrev Stone i en e-post i august - hvor han ba støttespillere om å åpne lommeboka for å hjelpe ham, ifølge The Guardian.

- Politisk motivert

Han har hele veien nektet all form for skyld, og mener i likhet med Trump at han er utsatt for en heksejakt. Det samme gjorde han etter å ha betalt 250 000 dollar, eller om lag 2,14 millioner norske kroner, i kausjon i går kveld.

- Jeg skal kjempe videre for å renvaske navnet mitt fra disse politisk motiverte anklagene, sa Stone til den beryktede konspirasjonsteoretikeren Alex Jones etter løslatelsen.

Stone er en av mennene The New York Times stemplet som «presidentens skurker» i fjor sommer, og forholdet til Trump strekker seg flere tiår tilbake.

I dag skriver den samme avisa at Trump og flere av hans nærmeste rådgivere, venner og medarbeidere var i kontakt med russere over 100 ganger innen 21. januar 2017 - da Trump ble innsatt som president i USA.

Det innbefatter ifølge avisa personlige møter, telefonsamtaler, tekstmeldinger, e-poster og private meldinger på Twitter.

LANGVARIG: Donald Trump og Roger Stone har kjent hverandre gjennom flere tiår. Her er de to avbildet sammen i 1999. Foto: Daniel Hulshizer / AP / NTB Scanpix
LANGVARIG: Donald Trump og Roger Stone har kjent hverandre gjennom flere tiår. Her er de to avbildet sammen i 1999. Foto: Daniel Hulshizer / AP / NTB Scanpix Vis mer

Avisa mener Stone var involvert i minst 18 slike «kontakter». Fredag fikk han også den tvilsomme æren av å bli den siste i en stadig lengre rekke personer i Trumps sfære som har blitt siktet i forbindelse med Muellers mye omtalte Russland-etterforskning.

- Kun Mueller vet

22 måneder etter at FBI for første gang bekreftet at de hadde igangsatt en etterforskning av mulig russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget, har det likevel ikke kommet fram noe i offentligheten som direkte truer Trumps plass i Det hvite hus, mener USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde.

- Jeg har ikke sett bevis som gir grunnlag for riksrett, i henhold til grunnlovens krav. Men vi vet ikke hva vi ikke vet. Kun Mueller vet hva vi ikke vet, sier Mjelde til Dagbladet.

Han viser til at folkene rundt Trump som har blitt siktet, tiltalt eller dømt, har blitt det som følge av selve etterforskningen.

- Som løgn og vitnepåvirkning. Såkalte prosesslovbrudd. De er ikke tatt for at de har gjort noe ulovlig i samarbeid med Russland og på Trumps ordre. Dette er helt sentralt her, mener Mjelde

Stone er som nevnt bare den siste i en lengre rekke personer, med tilknytning til Trump, som har blitt siktet av Mueller. Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har erkjent å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trump ble innsatt som president.

Tidligere valgkampsjef Paul Manafort er dømt for fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for å ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Trumps tidligere advokat Michael Cohen har inngått en avtale med Mueller og har i en annen sak blitt dømt til tre års fengsel, skriver NTB.

Settes under press

Mjelde mener likevel Donald Trump kan ha god grunn til å svette litt ekstra, som følge av etterforskningen.

- Det som derimot gir Trump litt grunn til bekymring, er at selve poenget med å gå etter folk som Manafort og Stone er å legge press på dem, slik at de skal si alt de vet om han på toppen av totempålen, altså Trump. Om de har noe på han, da. Vi så hvor kjapt Cohen vendte seg mot Trump da han ble satt under denne typen press fra etterforskerne.

Han mener det ikke spiller noen stor rolle hva folkene rundt Trump blir tatt for.

- Det som spiller noen rolle for en eventuell riksrett, er hva Trump selv kan tas for. En sittende president kan uansett ikke straffeforfølges, sier Mjelde, men legger til:

- Det jeg likevel ser mulige tegn til, er en utvidelse av en mulig anklage om at Trump har forhindret rettsprosessen. Han kan ikke tas for å ha sparket Comey, for det har han full rett til under grunnlovens artikkel 2, og av hvilken som helst grunn. Men om Trump ba Cohen lyve for Kongressen, er han i reell fare for riksrett og avsettelse.

- Inkompetanse

Mjelde ber folk om å tolke alle nye hendelser i Russland-etterforskningen med is i magen.

- En sittende president har ekstraordinær juridisk beskyttelse, og hittil foreligger ingen harde bevis på lovbrudd begått av Trump, men prosesslovbrudd begått av folk rundt ham. At Trump eventuelt har gjort noe galt, betyr ikke nødvendigvis at han gjort noe kriminelt.

- Det må foreligge solide bevis for lovbrudd begått av Trump, før riksrett kan bli aktuelt. Det gjør det ikke så langt. Inkompetanse og personlig uegnethet er ikke grunnlag for riksrett