Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nettfascismen flater ut

Nynazisme på internett er et fenomen i tilbakegang. Til tross for mange års hardt arbeid har ikke høyre-ekstremister greid å rekruttere særlig mange nye medlemmer via nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært mye oppstuss i media omkring fascister på nettet. Våre tall viser at i 1998 inneholdt kun 0,00002 prosent av alle nettsteder høyre-ekstrem propaganda. Antallet nettsteder med høyre-ekstremistisk innhold flater faktisk ut, mens antallet nettsteder totalt øker kraftig. Det er ikke noe grunnlag for å si at nynazismen er i frammarsj på nettet, sier Devin Burghart, forskningsleder ved Center For New Community i Chicago til Dagbladet :på nettet.

Utflatingen skyldes ifølge Burghart at brorparten av slike grupperinger nå har kommet seg på nettet, mens det ikke kommer særlig mange nye til.

- Til tross for at høyre-ekstreme grupper var veldig tidlig ute med å bruke Internett og elektronisk kommunikasjon, har vi ikke set noe som indikerer at disse teknologiene har resultert i økt rekruttering til slike grupper.

Men selv om nettet ikke har blitt rekrutteringsentral for nye ekstremister har det vært meget effektivt for å styrke det internasjonale samarbeidet mellom høyre-ekstemistiske grupper. Internett har også gjort det billigere og enklere å spre informasjon til dem som allerede er «omvendt».

- Det er billigere å ha et nettsted enn å trykke en bok. I tillegg kan en anonymt laste med informasjon fra nettet, en behøver ikke gå inn i en bokhandel, eller få blader tilsendt med diskret innpakning i posten, sier Burghart.

Han ser enkelte positive sider med at nazistene bruker nettet: Det er lettere å følge med på hva som foregår på ytterste høyre når de legger ut informasjonen sin åpent på nettet.

Han har liten tro på bruken av lover og påtalemyndighet for å komme nettnazistene til livs:

- Det vil bli ekstremt vanskelig. Disse gruppene følger minste motstands vei, og i et desentralisert medium som internett vil det alltid være en vei med mindre motstand. En kan alltid finne et server i et annet land til hjemmesiden sin.

FLATER UT:Nazi-ekspert Devin Burghart tror ikke nazister klarer å rekruttere via nettet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling