VEKKET NETTROLLENE: En av Fredrikstadavisas kvinnelige lesere delte avisas bilde på sin Facebook-side med en tekst som oser av muslimhat. Foto: Skjermdump fra Facebook
VEKKET NETTROLLENE: En av Fredrikstadavisas kvinnelige lesere delte avisas bilde på sin Facebook-side med en tekst som oser av muslimhat. Foto: Skjermdump fra FacebookVis mer

- Netthetserne flokker til som fluer på fluepapir

Ordføreren nekter for at rasisme er et spesielt Fredrikstad-problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kommentarer som «Har du kastet ut bananer?», «Skulle tatt en stor bil og gitt full gass» og «Nakkeskudd er tingen» ble postet på Facebook tirsdag sammen med et bilde av ei gruppe turister fra De forente arabiske emirater som samlet seg til bønn i Fredrikstad.

De stygge kommentarene dukket opp kort tid etter at Fredrikstadavisa tirsdag postet bildet på sin Facebook-side sammen med følgende delingstekst: «En del av våre "nye landsmenn" preget bybildet», men oppdaterte raskt med at bildet var ment som en ren «observasjonssak» og at det var dumt å betegne det som «nye landsmenn».

Verst ble det imidlertid da en av Fredrikstadavisas kvinnelige lesere valgte å dele avisas bilde på Facebook med denne teksten: «Midt i byen min Fredrikstad. Muslimjævlene har bønnetid!».

Blir ikke sjokkert Ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad ble ikke sjokkert over kommentarene, men sier han ble trist da han hørte om saken tirsdag kveld.

- Slike saker dukker opp fra tid til annen. Jeg har derfor sluttet å la meg sjokkere av det, men det er trist å se at noen har slike holdninger mot andre mennesker, uavhengig av hva de tror og hvor de kommer fra. Netthets skal man aldri akseptere, sier Nygård til Dagbladet.

Ordføreren vil ikke vedgå at rasisme er et utpreget problem i Fredrikstad.

- Jeg tror på ingen måte det er representativt for holdninger i Fredrikstad. Jeg observerer at vi har vår andel grumsete holdninger, men de kommentarene kommer fra andre steder i landet også. Når slike meldinger blir lagt ut på Facebook dukker netthetserne opp som fluer på et fluepapir, sier han.

Ordføreren mener det blir helt feil å skylde på Fredrikstadavisa og deres opprinnelige delingstekst.

- Jeg synes ikke det var spesielt godt journalistisk håndverk, men det er ikke avisa som skal ansvarliggjøres for at andre skriver hetsende meldinger, sier ordføreren.

- Truet med anmeldelse Den 41 år gamle kvinnen som havnet i medias søkelys etter å ha delt saken på Facebook med den nedsettende kommentaren har også fått gjennomgått.

- Netthetserne flokker til som fluer på fluepapir

- Nå er jeg truet med anmeldelse, og jeg orker ikke lenger å forholde meg til alle kommentarene som kommer til innlegget mitt. Jeg får også private meldinger. Alt har stoppet opp. Nå er jeg redd for at noen skal dukke opp på døra, sier kvinnen til Fredriksstad Blad.

Overfor avisa beklager hun også Facebook-kommentaren.

- Jeg er redd for sikkerheten  min, jeg har tre barn. Nå ber jeg om unnskyldning, og håper at jeg kan få være i fred, sier  41-åringen til FB. På spørsmål fra FB  bekrefter hun at det så langt ikke har kommet direkte  trusler om vold.

- Helt feil Ordfører Nygård synes det er bra at kvinnen nå beklager, men sier han blir like trist over at også hun opplever hets.

- Jeg håper at dette har vært en læringsprosess. Samtidig er jeg ikke spesielt imponert over de som nå hetser denne kvinnen. Det blir helt feil måte å gå frem på.

TRIST: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) reagerer kraftig på gårsdagens Facebook-debatt. Foto: Fredrikstad kommune
TRIST: Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) reagerer kraftig på gårsdagens Facebook-debatt. Foto: Fredrikstad kommune Vis mer