Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nettjakt på «Lommemannen»

Her er politiets egen nettside om sex-overgriperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter måneder med resultatløs etterforskning, håper politiet at internett skal hjelpe dem å finne «Lommemannen».

- Vi har tenkt mye på hvordan vi kan få inn det forløsende tipset og bestemte oss for å lage en egen internettside om ham. Internett er et kraftfullt medium, sier politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos.

Nettsiden ble lagt ut i ettermiddag, og har fått adressen www.lommemannen-kripos.no.

Det er første gang i Norge at politiet bruker internett på denne måten i en etterforskning. Lignende sider har imidlertid vært brukt internt på politiets intranett.

Ny strategi

Siden inneholder blant annet et kart med oversikt over hvor «Lommemannen» har vært, tidspunkt for overgrepene, fantomtegninger og bildene politiet har av ham.

- Tanken er at folk skal kunne sitte i ro og mak, forstørre bildene og forhåpentligvis kjenne ham igjen. Vi er sikre på at noen der ute vet hvem han er, sier Aksnes.

På nettsidene drar politiet fokus noe bort fra fantomtegningene. Politiet sitter på rundt 20 bilder av det de med sikkerhet kan si er «Lommemannen». Selv om bildene er av relativt dårlig kvalitet, tror Aksnes at folk som vet hvem mannen er, klarer å kjenne ham igjen.

NETTJAKT: Politiet oppretter egen nettside for å få inn «det forløsende tips» om den såkalte Lommemannen. Foto: POLITIET
NETTJAKT: Politiet oppretter egen nettside for å få inn «det forløsende tips» om den såkalte Lommemannen. Foto: POLITIET Vis mer

Alle bildene politiet har av «Lommemannen» ble tatt av et overvåkningskamera i Trondheim i september 2003.

200 menn

Politiet har fått rundt 380 tips siden «Lommemannen» ble etterlyst i media i midten av august. Som et resultat av dette jobber politiet med 200 navngitte personer. Noen av disse har politiet selv kommet fram til, men de aller fleste er kommet som følge av tips fra publikum. Ved et par anledninger har politiet trodd de har sirklet inn riktig mann, for senere å finne ut at de tok feil.

Da politiet etterlyste «Lommemannen» i august i år, knyttet de ham til 68 overgrepstilfeller som skjedde i to «perioder». Nye tips gjør at politiet nå knytter ham til 110 overgrepsepisoder.

Den første perioden varte fra februar 2000 til september 2003, da han ble fanget av et overvåkningskamera og etterlyst i media. Deretter tok han en pause. Nye opplysninger tyder på at han begynte den andre overgrepsrekken høsten 2004, og ikke januar 2005, som først antatt.

Det er ikke rapportert inn noen overgrepstilfeller siden 14. juli i år. Da var «Lommemannen» på Skjolden.

image: Nettjakt på «Lommemannen»
HEMMELIG URL: Foreløpig vil ikke politiadvokat Jorid Kile Berg og Håvard Aksnes fra Kripos gå ut med nettadressen, selv om sida om «Lommemannen» er langt på vei ferdig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!