Nettkjæresten var en bedrager. Nå har Rita (53) fått håp om å slippe å sone resten av kokaindommen her

Sønnen:  - Vi tror på historien hennes. Jeg ville hjulpet min mor uansett. 

TI KVINNER I SAMME CELLE: Den 53 år gamle kvinnen fra Vest-Agder må dele celle med ni andre kvinnelige fanger. Det går på helsa løs. Foto: Privat.
TI KVINNER I SAMME CELLE: Den 53 år gamle kvinnen fra Vest-Agder må dele celle med ni andre kvinnelige fanger. Det går på helsa løs. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Ecuador har sagt ja til at narkodømte Rita Grimestad kan overføres fra fengsel i Ecuador til soning i Norge, opplyser hennes norske advokat Nils Grønås i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Men først må Kriminalomsorgsdirektoratet, Riksadvokaten og så Kriminalomsorgsdirektoratet igjen godkjenne en soningsoverføring.

Det var i februar 2014 at den nå 53 år gamle tidligere ustraffede bestemora fra Marnardal i Vest-Agder ble stoppet med tre kilo kokain i en koffert på vei fra fra det søramerikanske landet hjem til Norge.

Hun var i Ecuador for å treffe en angivelig kjæreste hun hadde truffet på nettet.

- Trist fra ende til annen

Dommen for forsøk på kokainsmugling ble ti års fengsel.

- Dette er en trist sak fra ende til annen. Hun hadde noen helseutfordringer fra før, og de har blitt verre i løpet av de snart tre årene selv om hun har fått den hjelpen noen kan forvente i et fengsel i Ecuador.

- Hun har fått uvurderlig hjelp i denne prosessen med å bli overflyttet til norsk fengsel fra sin lokale advokat i landet og fra en norsk statsborger i landet. Vedkommende vil ikke ha noen oppmerksomhet om sin rolle, sier advokat Nils Grønås til Dagbladet.

HAR BESØKT MOR I FENGSELET TRE GANGER: Sønnen Endre Ulstrup på flyplassen i Cuenca under et av sine fengselsbesøk i Ecuador.
HAR BESØKT MOR I FENGSELET TRE GANGER: Sønnen Endre Ulstrup på flyplassen i Cuenca under et av sine fengselsbesøk i Ecuador. Vis mer

Fra sin karriere i politiet kjenner han til saker med norske statsborgere og spørsmål om overflytting fra fengsler i Sør-Amerika til Norge.

Han har også besøkt Rita Grimestad i det første fengselet hun satt i Quito i Ecuador.

- Oversettelsen fra spansk til norsk av saksdokumentene er lovet ferdig 22. desember. Såvidt jeg vet er det ikke satt noen vilkår fra myndighetene i Ecuador for overføring til fengsel i Norge, og jeg har heller ikke fått noen krav om betaling til myndighetene, sier Grønås, som bekrefter at kvinnen har fått vite om vedtaket.

- Kan Riksadvokaten og norske fengselsmyndigheter stoppe en overføring til norsk fengsel ?

- Det er ikke det saksbehandlingen dreier seg om, såvidt jeg forstår. Riksadvokaten skal se på om straffen kan overføres direkte til norske forhold eller om det blir nødvendig med en såkalt konverteringingsdom. Her vil jeg tro at dom og straff blir stående fordi smugling av tre kilo kokain kommer under grov narkotikaforbrytelse i begge land. Straffen i Norge ville trolig blitt fem-seks år. Med norsk avkorting av fengselsåret til to tredeler av 365 dager, vil en norsk dom på 10 år bety mellom seks og sju år i fengsel, sier advokat Nils Grønås.

- KJENT BEDRAGER: Advokat Nils Grønås har gjenfunnet mannen som formidlet kofferten med kokain under flere identiteter. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix.
- KJENT BEDRAGER: Advokat Nils Grønås har gjenfunnet mannen som formidlet kofferten med kokain under flere identiteter. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Scanpix. Vis mer

Han håper at saken kan være endelig avgjort i løpet av januar og at kvinnen kan være tilbake i Norge i vinter.

Kjent bedrager

Ekspolitimann Grønås har gått opp de synlige sporene til mannen som har satt hans klient i en situasjon det ikke er mulig å dikte opp.

- Timothy Roberts, som han kalte seg da, er en kjent svindler som har lurt kvinner flere ganger før under forskjellige identiteter, sier Grønås.

Rita Grimestad fortalte sin historie til lokalavisa Lindesnes fra fengselet for to år siden.

Hun var skilt og hadde truffet en sjarmerende amerikaner på Facebook. De pratet sammen på Skype daglig.

Så fort han hadde fått pusset opp og solgt en båt han hadde arvet til 24 millioner dollar (om lag 200 millioner kroner), skulle de flytte sammen i Florida.

Skulle få 25 millioner

Og hun skulle få tre millioner euro (25 millioner kroner) for å hjelpe med «håndpenger» underveis.

- Jeg var fryktelig naiv, sa kvinnen til avisa etter at hun hadde fått dommen på ti års fengsel.

Nettkjæresten hadde ikke dukket opp som avtalt på flyplassen i Kristiansand, og heller ikke på flyplassen i Ecuador.

Der dukket det opp en annen kar, som beklaget at Timothy Roberts var lagt inn på sykehus.

Vikaren kom med en koffert med papirer, som var nødvendige for å selge båten. På flyplassen i Paris på veien hjem skulle det komme en kompanjang, som ville bytte kofferten mot de lovede tre millionene euro.

Narkotikapolitiet i Ecuador hadde merket seg reiseruten og det korte oppholdet i landet.

Solgte bilen - sendte penger

Før kvinnen ble vinket inn på flyplassen på vei ut av landet, hadde hun allerede solgt bilen, lånt og overført mer enn 600 000 kroner til Timothy Roberts.

- De pengene er å regne for tapt, konstaterer advokat Nils Grønås overfor Dagbladet nær tre år etter.

Familien i Vest-Agder - søster, sønn, eksmannen og flere - har stått sammen om å hjelpe Rita Grimestad ut av den håpløse situasjonen.

Sønnen Endre Ulstrup (29) har frontet familien i media siden det utenkelige skjedde.

Han har besøkt mor i fengselet tre ganger, og var i kontakt på telefon seinest for ei uke siden.

Ti i samme celle

- Hun begynner å bli sliten og helsesituasjonen blir verre. Hun deler celle med ni kvinner. Vi slipper ikke jubelen løs før flyet har landet på norsk jord, sier Endre Ulstrup til Dagbladet.

Han understreker at de aldri hadde kommet så langt uten innsatsen fra advokat Nils Grønås og norske misjonærer i Ecuador.

- Har det vært en belastning å stå fram offentlig med denne situasjonen ?

- Hun er min mor, og jeg ville hjulpet henne uansett. Hun har aldri vært i nærheten av å ha noen befatning med kriminelle forhold, og jeg tror på historien om at hun er blitt lurt.

- Jeg må også akseptere at ikke alle gjør det, og det har vært stygge kommentarer på nettsider og sms. De anonyme kommentarene bryr jeg meg ikke om, men jeg har måttet gi veldig kontante beskjeder til noen som ikke stoppet å sende meldinger. Det har blitt rolig nå.

- Hun måtte finne ut selv

- Har du tenkt på om du med et godt forhold til din mor kunne gjort noe annet tidligere ?

- Hun fortalte meg at hun hadde truffet denne kjekke mannen på nettet. Vel, jeg svarte at hun var over 50 år og måtte finne ut av slikt selv - og gjerne uten at jeg trengte å høre om det.

- Har du noen generelle råd til andre som søker kontakt ?

- Send ALDRI penger. Jeg har satt meg inn i flere tilsvarende saker etter det som har skjedd oss. Og metodene til de som har bedragerske hensikter er alltid en variasjon over samme tema. Si nei første gang det blir spørsmål om overføringer, og forklar gjerne at du ikke har penger. Da forsvinner interessen automatisk, sier sønnen til kvinnen som nå har fått håp om å få sone i Norge.