Nettopprør mot Burma

Massive protester mot millitæregimet på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burmeserne bruker nå nettet for alt det er verdt i kampen mot millitærregimet, og sender jevnlig ut videsnutter og tilstandsrapporter. Samtidig pågår det massive sympatiaksjoner i ulike nettfora. Verden er i ferd med å våkne.

Opprop

På opprop.no tikker underskriftene inn i Ja til demokrati i Burma. Over 1000 mennesker har hittil skrevet under.

Skriv under du også

Også på Facebook er det opprettet flere sympatigrupper for Burma. Blant annet Support the Monks\' protest in Burma (du må være innlogget), som har hele 37.000 medlemmer fra hele verden. Den norske Burmakomitéen har også sin egen side, her guider de deg videre til relevant informasjon. En annen Facebookgruppe Burma: The Thruth  har rikholdig med dokumentasjon over forbrytelsene som har skjedd i landet. 

I tillegg pågår det en sms-aksjon, som også har egen Facebookside, der alle oppfordres til å bære røde t-skjorter fredag 28.september for å støtte det undertrykte folket.

Omgår sensur

Burmesiske myndigheter har gjort hva de kan for å stoppe informasjonsflyt ut av landet.  For et par år siden kjøpte regjeringen seg produkter hos selskapet Fortinet, som skaffet til veie mykvare som da gjorde det mulig for juntaen å sensurere og blokkere informasjon på Internett, ifølge Aftenposten.

DEMONSTRANTER: Flere enn 1000 demonstranter hadde møtt opp i Sydney i Australia for å markere sin avsky mot millitærjuntaen i Burma.
DEMONSTRANTER: Flere enn 1000 demonstranter hadde møtt opp i Sydney i Australia for å markere sin avsky mot millitærjuntaen i Burma. Vis mer

Men modige burmeserne har for lengst lært seg å bruke såkalte proxy-servere, samt å kryptere epost, som gjør sensuren hjelpeløs.