- Nettpiller kan gi «dødscocktail»

Legene og apotekene advarer på det sterkeste mot å bestille reseptbelagte medisiner på Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Folk må være klar over hvilken risiko de løper. Å kjøpe piller på Internett kan gi de reineste «dødscocktailer», sier direktør Oddbjørn Tysnes i Norges Apotekerforening.

Dagbladet skrev i går om økningen i salget av reseptbelagte medisiner via Internett. Bare i fjor beslagla tollvesenet over 29000 piller i posten fra utlandet. Det svenske nettstedet EU-apoteket er blant dem som satser tungt på å kapre kunder.

Særlig potenspillen Viagra, antidepressivet Prozac og slankemiddelet Zenical markedsføres nå aggressivt.

- Ingen bør bruke disse medikamentene uten å konsultere lege. Dette er potente legemidler med virkninger og bivirkninger. Å bruke dem sammen med andre legemidler, kan være farlig, sier Tysnes.

Doser og tid

Hvert år koster feil legemiddelbruk det norske samfunnet 4- 5 milliarder kroner, og forårsaker tusenvis av sykehusinnleggelser. Bestiller du pillene på Internett, har du ingen garanti for at produktene ikke er ureine eller forfalsket.

President Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening minner om at det er en grunn til at visse medisiner er reseptbelagt.

- Det skal foreligge en vurdering fra lege før pasienten begynner å ta disse medisinene. Noen enkle kontrollspørsmål på Internett erstatter ikke en legekonsultasjon, sier Bakke.

EU-dom

- Nylig ble det avsagt en dom i EU-domstolen, som sier at det er lov å drive salg av reseptfrie - men ikke reseptbelagte - legemidler via Internett på tvers av landegrensene. Dette har vi nå bedt Statens legemiddelverk vurdere, tilføyer Tysnes.

ADVARER: Oddbjørn Tysnes i Norges Apotekerforening ber folk konsultere lege før pillebruk.