Telia:

Nettproblemene løst

Flere kunder har rapportert om store problemer hos nettleverandøren Telia torsdag kveld. - Vi beklager, sier Telia.

NEDE: Torsdag kveld er det meldt om store problemer for Telia blant norske kunder. Foto: NTB
NEDE: Torsdag kveld er det meldt om store problemer for Telia blant norske kunder. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge nettstedet downdetector var Telia nede for flere brukere torsdag kveld. Problemene skal ha startet rett før klokka 18.00 ifølge de første rapportene på nettstedet.

SISTE: Driftsproblemer løst, skriver Telia i en sms til Dagbladet klokka 19.47.

- Problemene med mobil- og fastnettet vårt er nå løst, og vi ser at trafikken er tilbake til normalt. Vi beklager så mye ovenfor de kundene som var berørte. Problemene var forårsaket av en intern feil.

Tidligere i dag kontaktet flere Telia-kunder Dagbladet og rapportert inn at det var feil med internett, nettsiden til Telia og at de ikke kommer igjennom hos kundeservice.

- Vi opplever for tiden at enkelte av våre kunder har problemer med mobil- og fastnettet vårt. Vi jobber med feilsøking og håper å få løst saken så raskt som mulig. Vi beklager så mye overfor de kunder som er berørt, sa Ellen Scheen, informasjonssjef i Telia, til Dagbladet klokka 19.05.

- Sårbart for samfunnet

Årsaken til problemene skal ha vært en intern feil, noe IT-ekspert Torgeir Waterhouse sier kan være alt fra noen som har konfigurert noe feil, til fysisk skade, til utstyr som har «blitt ødelagt», etc

- Uansett hva så er det en viktig påminnelse om at det er viktig med fokus på kontinuerlige forbedringer av bla sikkerhet og beredskap, sier han til Dagbladet torsdag kveld.

NEDE: IT-ekspert Kai Røer mener det er høy sannsynlighet for at Facebook vil gå ned for telling igjen slik nettgiganten gjorde 4. oktober. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

IT-ekspert mener en slik nedetid viser hvor sårbare vi som samfunn er når noe slikt skjer.

- «Alt» det du driver med i livet ditt, skjer via en bredbåndstjeneste. Det er alle dine forbindelser til nettet og det nettet binder alle tjenestene sammen. Dette er sårbare punkter, hvor vi har mye teknologi i bruk, som ikke alltid er laget for det den brukes av nå og vi jobber stadig med å forbedre infrastrukturen.

- Kritisk

IT-eksperten sier slike problemer ofte bidrar til å skape andre problemer og at det problemet man ser først, ikke nødvendigvis er det egentlige problemet.

Foreløpig han lite om hva som er årsaken til Telias nettproblemer, men sier at det kan være kritisk for noen.

- Alltid når infrastrukturen i samfunnet er nede, så er det kritisk. Dersom jeg vil lese Dagbladet på internett så er det kanskje bare irriterende, men dersom jeg desperat trenger en taxi for å bli kjørt til legevakta, så vil dette være avgjørende.

Videre nevner han tilgangen på informasjon og helsetjenester, som viktige punkter som svekkes når en slik brist på nettet skjer.

- Det som er viktig er hva vi kan lære av dette, uansett hva den tekniske årsaken er. Vi må lære hvordan vi best kan beskytte oss, slik at vi er bedre rustet til det neste gang det skjer.

Ikke første gang

Klokka 18.45 meldte også NRK på sine nettsider at de opplevde problemer og var rammet av nedetida.

Dette er ikke første gangen denne uka at Telia opplever problemer med nettet og de var ikke de eneste.

Mandag ettermiddag var flere populære internettjenester, som Facebook, Instagram og WhatsApp, nede store deler av ettermiddag og kvelden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer