Hetsen mot Lan Marie Berg:

Nettroll: - Regner med at politiet ringer

Etter at politiet bekreftet at det blir etterforskning av kommentarer mot Lan Marie Berg, frykter en mann i 30-åra konsekvensene. Han har selv fått dramatisk respons på et innlegg. - Gjorde det for likes, sier han til Dagbladet.

FÅR REAKSJONER: En av mennene som ytret seg negativt om Lan Marie Berg opplever nå å selv få hets på meldinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR REAKSJONER: En av mennene som ytret seg negativt om Lan Marie Berg opplever nå å selv få hets på meldinger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det klart at Oslo politidistrikt iverksetter etterforskning av netthetsen MDG-politiker Lan Marie Berg har blitt utsatt for over lengre tid.

- Politiet mistenker at en eller flere av ytringene som er framsatt mot Lan Marie Berg kan være straffbare. Mistanken gjelder en type straffbare handlinger som politiet prioriterer, og som vi tar på største alvor. Det er fordi det kan legge en demper på den offentlige debatten, og at det av den årsak kan være en trussel mot demokratiet, sier politiadvokat Viola Bjelland til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med en av dem som har ytret seg i Facebook-gruppen «Vi som er totalt imot MDG».

Mannen, som er i 30-åra, mener selv at innlegget hans er et av de mildeste i gruppa. Han er likevel forberedt på at politiet ringer, men håper det ikke skjer.

Mannen mener selv å ha sett innlegg i gruppa av langt grovere karakter.

- Noen er skikkelig stygge og ufine. Min var egentlig ment med glimt i øyet, sier han til Dagbladet.

Gjorde det for «likes»

Det tok ikke lang tid etter at han postet innlegget før han fikk voldsom respons. Noen få meldinger var støttende, men flere av meldingene, både på Messenger og på SMS, har vært sinte og kritiske. På grunn av alle de voldsomme tilbakemeldingene ønsker han ikke å stå fram med navn eller bilde.

- Jeg er politisk ukorrekt og liker å provosere, men jeg hadde aldri i mine villeste fantasier trodd at det skulle komme til dette, sier han til Dagbladet på telefonen.

Mannen sier han jobber i et mannsdominert miljø, hvor slike formuleringer er hverdagskost.

- Jeg skjønner meg ikke på samfunnet slik som det er blitt, det virker som om det er lav terskel for å bli krenka og at man derfor tidlig bruker det kortet, sier han.

- Hva ville du oppnå med innlegget?

- Jeg pleier å gjøre ting som jeg ikke alltid har tenkt over. Jeg trodde ikke hun kom til å gå av på grunn av det. Jeg gjorde det for «likes», er det ikke det folk poster for da?

Fikk voldsom respons

Innlegget anklaget indirekte Lan Marie Berg for å være en landssviker, og mannen i 30-årene hevder selv å bare ha skrevet dette ene innlegget i gruppa, noe han angrer på i dag. Av denne grunnen ønsker han heller ikke at innlegget gjengis.

Han sier at seks-sju personer seinere har kontaktet ham med kritiske tilbakemeldinger, og legger til at han skulle ønske han aldri hadde meldt seg inn i Facebook-gruppa.

- Jeg synes min melding var flåsete og teit, men ikke like stygg som de andre, sier han.

Dagbladet har fått skjermdump av noen av meldingene han har mottatt i ettertid, hvor en av avsenderne spør: «Hvordan kan du skrive noe slikt?»

På det svarer mannen:

- Det var vel ikke akkurat det verste som sto der? Spør du alle om det samme? Men ja, jeg sammenlikner forslagene hennes med reint landssvikeri. Det er oss normale arbeidere det går utover!

I tillegg til å ha mottatt mange meldinger selv, har også datteren på 15 år mottatt meldinger fra en ukjent kvinne, som sier hun burde være flau over faren sin.

ORIENTERTE: Helseminister Bent Høie orienterte om coronasituasjonen. Video: Dagbladet TV / Regjeringen.no Vis mer

Villig til å beklage

Mannen har ikke blitt kontaktet av politiet, men sier at han regner med at det skjer.

- Hva har du tenkt å si dersom politiet ringer?

- Nei, dette er bare tull! Hva skal jeg si til dem? Sorry!

Han sier seg villig til å beklage hele hendelsen dersom det skulle komme til det.

- Ja, er du gal! Jeg håper ikke det blir noen videre problemer av dette. Det er det dummeste jeg har vært med på, sier han.

Politiadvokat Viola Bjelland sier til Dagbladet at det ikke er usannsynlig at man blir kontaktet av politiet hvis man har ytret seg på en måte som kan oppfattes som truende mot Berg, og som er synlig for politiet og offentligheten.

Politiet utelukker heller ikke at noen kan bli kontaktet i forebyggende øyemed selv om ytringene deres ikke er å regne som straffbare.

- Det er aktuelt å ta kontakt med personer som beveger seg på grensen, og som vi frykter at kan komme til å tråkke over i det straffbare, sier Bjelland til Dagbladet.

- En stor lettelse

Berg har blitt utsatt for hets i flere år. Onsdag opprettet Oslo-politiet etterforskning av saken. Det skjedde få dager etter at olje- og energiminister Tina Bru (H) reagerte sterkt på Facebook.

- Jeg orker ikke mer. Nå er det faen meg nok! Holdt kjeft, skrev Bru til dem som har hetset Berg lørdag kveld.

Dagbladet har vært i kontakt med Lan Marie Bergs pressekontakt, byrådssekretær Sindre Buchanan. Han viser til en uttalelse på Bergs Facebook-side 24. mai, etter at det ble klart at politiet vurderte å etterforske kommentarene.

- I går fikk jeg beskjed om at politiet vil følge opp flere av de hatefulle og truende kommentarene som har blitt rettet mot meg den siste tida. Det er en stor lettelse. Jeg har også satt stor pris på at mange, også politiske motstandere, har sagt tydelig ifra om at det ikke er greit med hetsende eller truende kommentarer. Tusen takk for omtanken. Det varmer!, skrev Berg blant annet da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer