SIKTET: Aleksandr Petrov (t.v) og Ruslan Bosjirov er siktet for nervegiftangrep i britiske Salisbury. Nå hevder et nettsted å ha avslørt Bosjirovs egentlige identitet. Foto: Metroplitan Police
SIKTET: Aleksandr Petrov (t.v) og Ruslan Bosjirov er siktet for nervegiftangrep i britiske Salisbury. Nå hevder et nettsted å ha avslørt Bosjirovs egentlige identitet. Foto: Metroplitan PoliceVis mer

Ruslan Bosjirov

Nettsted avslører Skripal-mistenktes «ekte identitet»

«Ruslan Bosjirov» avslørt som den høyt dekorert GRU-agenten Anatolij Vladimirovitsj Tsjepiga.

Et nettsted for undersøkende jouralistikk har publisert det som hevdes å være den ekte identiteten til en av de mistenkte bak nervegiftangrepet i Salisbury, skriver BBC.

Bellingcat-gruppa hevder at mannen, som går under navnet Ruslan Bosjirov, egentlig er oberst Anatolij Vladimirovitsj Tsjepiga - en høyt dekorert offiser i den russiske militære etteretningstjenesten GRU.

Storbritannia siktet i begynnelsen av september Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov for å ha forsøkt å drepe den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julia med nervegiften novitsjok i Salisbury i mars.

- Agenter

Ifølge britene er de to mennene etter alt å dømme agenter fra den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

Russlands president Vladimir Putin har avvist dette, og har hevdet at de to mennene er sivile.

De to mennene har nektet for å ha noe med drapsforsøket å gjøre, og har avvist at de jobber for den russiske etterretningstjenesten.

Bosjirov viser blant annet til at Salisbury har en vakker katedral som de ønsket å besøke.

Nettstedet Bellingcat hevder nå å være sikre på at de har funnet den ekte identiteten til Ruslan Bosjirov.

Etterretningsoffiseren ved navn Anatolij Vladimirovitsj Tsjepiga har mottatt Russlands høyeste æresbevisning - «Helt av den russiske føderasjon», skriver Bellingcat.

Nettstedet skriver også at, i tillegg til deres «sikre identifisering» av den siktede etterretningsoffiseren, så har flere personer med kjennskap til denne personen eller gruppas undersøkelser av ham bekreftet Tsjepiga identitet.

Dette vet politiet

Dette vet britisk politi om de mistenkte russernes bevegelser:

  • Klokka 15 fredag 2. mars ankom de to mistenkte Gatwick flyplass. De hadde flydd fra Moskva.
  • Politiet mener de reiste til London med tog, og at de ankom Victoria stasjon klokka 17.40.
  • Deretter tok de i bruk offentlig transport for å komme seg til Waterloo stasjon, hvor de tilbrakte en times tid i området. Så reiste de til City Stay Hotel, som ligger øst i London. Der bodde de fram til lørdag 3. mars.
  • Lørdag forlot de hotellet og tok undergrunnsbanen til Waterloo stasjon. De ankom rundt klokka 11.45. Derifra tok de tog til Salisbury. De skal ha ankommet byen klokka 14.25.
  • Politiet mener de mistenkte tok en liknende rute da de dro tilbake til London samme dagen. De skal ha dratt fra Salisbury klokka 16.10. Politiet mener at denne turen var for rekognosering av Salisbury-området, og tror ikke at de var noen risiko for publikum denne dagen.
  • Søndag morgen 4. mars tok de samme turen. Video fra overvåkingskameraer viser dem i nærhet av Skripals hus. De dro fra Salisbury og var tilbake på Waterloo stasjon rundt klokka 16.45.
  • De to tok undergrunnsbanen til Heathrow flyplass klokka 18.30. De tok et fly tilbake til Moskva klokka 22.30 søndag 4. mars.
  • Politiet har ikke bevis for at de to har vært i Storbritannia siden.

Statminister Theresa May har bekreftet at de to siktede er medlemmer av Russlands militære etterretningstjeneste (GRU).