Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nettsted: Bertheussen er straffedømt tre ganger

Laila Bertheussens advokat John Christian Elden reagerer på opplysninger om at hans klient tidligere er straffedømt, er kommet ut nå.

TIDLIGERE DØMT: Ifølge Filter er Laila Bertheussen tidligere straffedømt. Foto: Privat
TIDLIGERE DØMT: Ifølge Filter er Laila Bertheussen tidligere straffedømt. Foto: Privat Vis mer

- Det virker som en taktisk plassering av irrelevante forhold, men lite overrasker her. Noen har tatt for mye Møllers tran.

Det sier advokat John Christian Elden til Dagbladet onsdag kveld, noen timer etter at Filter publiserte opplysninger om at hans klient Laila Bertheussen er tidligere straffedømt tre ganger, for bedragerier, tyverier og dokumentforfalskning.

GÅR AV: Tor Mikel Wara (FrP) går av som justisminister. - Må ta vare på min lille familie, sier Wara selv. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Bertheussen, tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, er siktet av PST for overtredelse av straffelovens paragraf 225 bokstav b, for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det.

Siktelsen gjelder brannen som fant sted i familiens bil natt til søndag 10. mars i år. Bilen sto parkert ved familiens hjem i Oslo. Bertheussen har avvist alle anklager om dette.

Tidligere straffedømt

I løpet av de nærmeste dagene vil PST trolig sende sin innstilling til tiltale i saken mot Laila Bertheussen (54) til Det nasjonale statsadvokatembetet.

Nå publiserer altså Filter hittil ukjente opplysninger i saken. Avisa viser til ikke navngitte kilder som sier at sakene er en del av dokumentene PST har innhentet i etterforskningen. De skriver også at dommene kan bli et tema i saken som nå pågår, selv 30 år etter at de ble begått.

Det gjelder ifølge avisa følgende:

1982: Betinget dom for tyveri (Ofoten forhørsrett).

1985: 30 dager ubetinget fengsel for tyveri, bedrageri og falskneri.

1989: 120 dager betinget fengsel for bedragerier, dokumentforfalskning og tyveri.

Det skal blant annet dreie seg om betaling med sjekker opprettet i en annens navn, der hun skrev under med navnet til vedkommende. Det gjaldt en sum på 19 600 kroner, omtrent 45 000 kroner i dag, ifølge Filter.

I tillegg gjelder dommene blant annet stjeling av lommebøker, bankkort og forfalskning av signaturer.

Bertheussen selv er blitt orientert om at innholdet i dommene vil bli omtalt i mediene, ifølge Aftenposten.

- Høyst overraskende

Bertheussens forsvarer, John Christian Elden, reagerer på at disse opplysningene kommer ut.

- Det er høyst overraskende at PST synes å gå ut med mer enn 30 år gamle dommer, og de har ikke vært noe tema i avhør eller etterforskning forøvrig. Ingen kan eller skal dømmes på sin fortid i Norge, men jeg ser politiet av og til prøver seg på dette når de mangler bevis. En tidligere dom er selvsagt intet bevis for et nytt lovbrudd, sier han til Filter.

Dagbladet avslørte i sommer at det er kommet ny informasjon i straffesaken mot Laila Anita Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Den nye informasjonen kom i pakkeform til PST.

Dagbladet har fra flere kilder fått bekreftet at Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Wara oppholdt seg i USA da pakken skal ha blitt sendt. Elden sa da at dette styrker tesen om at andre enn henne står bak gjerningene.

Bertheussen er også mistenkt for flere andre straffbare forhold - nedtagging, hærverk og forsøk på ildspåsettelse av bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara, samt trusler mot statsråden.

PST ville onsdag ikke kommentere noen sider ved siktelsen mot Bertheussen overfor Filter, og henviste til at saken skal oversendes statsadvokatembetet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media