Nettsted skrev hun hadde sex med hele fotballlaget

Nettstedet TheDirty.com må punge ut millionerstatning til cheerleaderen.

KRENKET: Sarah Jones ble tilkjent rundt to millioner kroner i erstatning for ærekrenkelse. Foto: AP/NTB Scanpix.
KRENKET: Sarah Jones ble tilkjent rundt to millioner kroner i erstatning for ærekrenkelse. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sarah Jones, som tidligere var cheerleader for det amerikanske fotballaget Cincinnati Bengals, vant fram med sitt ærekrenkelsessøksmål mot sladder-nettstedet TheDirty.com torsdag.

Den føderale domsstolen i Covington, Kentucky, tilkjente henne en erstatning på 338 000 dollar som etter dagens kurs skulle tilsi like i overkant av to millioner kroner.

En jury bestående av åtte kvinner og to menn brukte 10 timer før de kom fram til den enstemmige dommen om at innleggene i all vesentlighet var falske.

Seksuelt overførbare sykdommer Sarah Jones (28) saksøkte i 2009 nettstedet etter at de hadde publisert kommentarer som påstod at hun var promiskuøs og hadde seksuelt overførbare sykdommer.

Sex med fotballaget Under den første rettssaken i januar i år, var ikke alle jurymedlemmene enige om anklagene på nettstedet var vesentlig falske. Av de ti i juryen var det bare to personer som festet lit til innlegget, som sa at Jones hadde sex med alle spillerene og sannsynligvis ha seksuelt overførbare sykdommer, skriver Associated Press (AP).

Denne gangen kom juryen fram til at innlegget om Sarah Jones på nettstedet var vesentlig falske. Juryen mener at nettsidens redaktøtør Nik Richie handlet med ondskapsfulle hensikter eller total mangel på respekt i innleggene.

Jones hadde hevdet at innleggene var falske og ondsinnede og forårsaket hennes alvorlige mentale problemer. Richie på sin side nektet for at innleggene var ondskapsfulle, og at dette handlet om ytringsfrihet.

Ytringsfriheten Richies advokat, David Gingras, hevdet at hvis nettstedet ville bli funnet skyldig ville dette gå ut over ytringsfriheten for andre mennesker og andre nettsteder. Gingras argumenterte med at Jones ikke hadde lidt noe økonomisk tap eller medisinske problemer som følge av innleggene, og foreslo at juryen kunne tilkjenne henne en erstatting på en dollar, hvis dommen gikk i hennes favør.

Jones advokat, Eric Deters, ba juryen om å sette en stopper for nettmobbing ved å statuere et eksempel gjennom en strengest mulig straff.

Gråt i retten Sarah Jones gråt til tider åpenlyst under rettssaken, og sa i sitt vitnemål at hun opplevde situasjonen som svært vanskelig. Hun sa hun håpet juryen ville straffe nettstedet så hardt at de ville være nødt til å stenge sin virksomhet. Dette for å bidra til å hindre andre mennesker fra å bli såret.

Også i Norge har det vært tilfeller av blogger og kommentarfelt på nettartikler som har vært ærekrenkende. Blogginnlegget som ble publisert av Christian Burmeister i kjølvannet av samlivsbruddet mellom Aksel Hennie og Aaberge, skal ha satt flere norske kjendiser i dårlig lys.

Advokat John Christian Elden har blitt engasjert av flere kjente personer som føler seg urettmessig behandlet på nettet. 

- Vi snakker om ærekrenkelser som er milevis unna hva det er pressepraksis for i dette landet, sa Elden til Dagbladet da saken var omtalt.

CHEERLEADER: Sarah Jones den gang hun var cheerleader for det amerikanske fotballaget Cincinnati Bengals. Foto: Privat.
CHEERLEADER: Sarah Jones den gang hun var cheerleader for det amerikanske fotballaget Cincinnati Bengals. Foto: Privat. Vis mer