Nettsvindler Katrina-ofre

FBI advarer: 2.300 nettsteder surfer på flommen i New Orleans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Millioner amerikanere spør seg hvordan de kan hjelpe ofrene etter orkanen Katrina og særlig flomofrene i New Orleans. Det har smarte og kyniske nettsvindlere oppfattet for lengst.

Det føderale politiet opplyser at det har sprunget opp mer enn 2.300 nettsteder med tilknytning til katastrofen og at tallet fortsatt stiger raskt.

Ifølge New York Times er svært mange av dem rene svindelforetak som lokker penger fra dem som vil hjelpe.

Tidlig ute

Floridas delstatsadvokat har alt reist tiltale mot initiativtakeren til nettstedene katrinahelp og katrinadonations. De ble faktisk registrert før orkanen nådde kysten av Louisiana.

I delstaten Missouri er det registrert katrinanettsteder med tilforlatelige navn som katrinafamilies.com. Det viser seg at noen av dem har tilknytning til hvite rasehatere og nynazister.

Felles for flere av nettstedene er at de ber gjestene oppgi kredittkortnummer, men det er foreløpig uklart hvor mye penger de har lurt til seg. De mest avanserte skaffer seg kortopplysningene før de til ekte nettsteder som Røde Kors. Slik blir lureriet vanskeligere å oppdage.ScamBusters.org, som spesialiserer seg på å avsløre nettsvindel. - Dette er stort, også sammenliknet med tsunamisvnidelen.

- Det mest oppsiktsvekkende er omfanget, sier Audri Lanford i ScamBusters.org, som spesialiserer seg på å avsløre nettsvindel. - Dette er stort, også sammenliknet med tsunamisvnidelen.

TUNGE DAGER:
Rick Almanza klemmer vennen Kenny Dobbs etter å ha fortalt ham at han forlater New Orleans. Foto: EPA/SHAWN THEW
TUNGE DAGER: Rick Almanza klemmer vennen Kenny Dobbs etter å ha fortalt ham at han forlater New Orleans. Foto: EPA/SHAWN THEW Vis mer