Nettverk er nøkkelen for jobb

Er du på utkikk etter ny jobb? Glem stillingsannonsene. Det er personlige bekjentskaper som avgjør om du får spennende jobbtilbud i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten et godt nettverk er du sjanseløs i de spennende jobbene. Å bygge nettverk er nøkkelen til framtidas arbeidsmarked, mener eksperter.

- Nåværende og tidligere kolleger er nettverk så godt som gull. Legg til slektninger, venner, fysioterapeuten som knar den stive nakken din, sangkoret og foreldregruppa på skolen der barna dine går, og se hva du får: Mange kompetente mennesker med masse kontakter, sier Ragnhild Staff i rekrutteringsselskapet Total Consult.

Kalkulert

- Et godt kontaktnett er et konkurransefortrinn i dagens arbeidsmarked, mener viseadministrerende direktør i NHO, Kristin Clemet.

- Å investere i arbeidskraft er viktig, bedriftene er nå veldig klar over hvor viktig det er at riktig person havner på rett plass. Å bruke kontakter og nettverk i en ansettelsesprosess er kreativt, men jeg tror ikke bedriftene vil slutte å annonsere, sier Clemet som ikke liker begrepet «nettverksbygging».

- Det virker så kalkulert. Selv har jeg sannsynligvis et stort nettverk, men jeg har ikke planlagt og bygd dette kynisk med tanke på å bli attraktiv på arbeidsmarkedet, sier hun.

- De mest spennende jobbene finner du sannsynligvis ikke i avisene eller i Norsk lysingsblad. De formidles gjennom personlige kontakter, hevder Ragnhild Staff.

- En trend

- Bruk av nettverk er blitt en trend som brukes av folk med fagutdanning i alle bransjer. I tillegg legger arbeidssøkere CVen sin ut på nett. Det gjelder både unge og eldre som vil skifte jobb-beite, sier markedsdirektør Terje Tønnessen i Aetat. Han synes alle tiltak som kan skaffe folk ny jobb er bra.

- Men vi er opptatt av at arbeidsgiverne synliggjør behovene sine og lyser ut stillingene, slik at jobbsøkere får vite hvordan markedet er. Men personlige kontakter har alle nytte av, sier Terje Tønnessen.