Nettverkets mørke fortid

De 25 som ble arrestert i en politirazzia i Tyskland, har tilknytning til Reichsbürger-bevegelsen. Bevegelsen ble kjent for offentligheten etter at Adrian Ursache, tidligere Mr. Germany, skjøt en politimann i 2016.

MR. GERMANY: Adrian Ursache ble kåret til Mr. Germany i 1998. Nå er han Reichsbürger-aktivist. Foto: Pressebilde
MR. GERMANY: Adrian Ursache ble kåret til Mr. Germany i 1998. Nå er han Reichsbürger-aktivist. Foto: Pressebilde Vis mer
Publisert

Onsdag ble 25 personer pågrepet i Tyskland i en landsomfattende politirazzia. Personene skal være medlemmer av et nettverk som mistenkes for å ha planlagt et statskupp.

Nettverket skal ha tilkytning til Reichsbürger-bevegelsen, som fremmer antisemittiske og høyreekstreme holdninger. Bevegelsen anerkjenner heller ikke den tyske staten som ble til etter Nazi-Tysklands oppløsning.

Dette er ikke første gang den skaper overskrifter i mediene.

Bevegelsen har nemlig ikke rent rulleblad når det kommer til vold og våpenbruk.

Skjøt politimann

I 2016 skapte Reichsbürger-tilhengeren Adrian Ursache - tidligere kjent som Mr. Germany - overskrifter da han skjøt en politimann i ansiktet. Selv ble han skutt i armen.

Skuddutvekslingen skjedde da myndighetene forsøkte å fjerne ham fra eiendommen hans.

«Her begynner Staten Ur», skal det ha stått på et skilt ved inngangen til eiendommen, ifølge den tyske kringkasteren Deutsche Welle (DW).

Tilhengere av Reichsbürger-bevegelsen anerkjenner ikke Tyskland som en selvstendig og demokratisk stat, og ser på eiendommene sine som uavhengige enheter som ikke omfattes av tysk lovgivning.

En teori er at Ursache under skuddvekslingen forsøkte å forsvare det han anså som sin egen uavhengige stat.

I 2019 ble han dømt til sju års fengsel for drapsforsøk på politimannen.

To år tidligere ble en annen tysk Reichsbürger-tilhenger dømt til livstid etter å ha drept en politimann. Drapet skjedde da politistyrker raidet hjemmet hans for å konfiskere våpen.

Tyr til vold og våpen

De tyske myndighetene har fått kritikk for ikke å ta trusselen om den høyreekstreme gruppa på alvor, ifølge DW.

I tiden etter politiskytingene har det vært en økt bekymring rundt Reichsbürger-bevegelsen. Ifølge en nylig rapport fra den tyske etterretningstjenesten BfV oppfordrer gruppa ofte til bruk av vold og våpen.

Siden 2017 har det vært flere politirazziaer mot Reichsbürger-grupperinger. Også tidligere i år ble fire personer arrestert for å planlegge et statskupp. En del av planen var å kidnappe den tyske helseministeren, skriver BBC.

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen har tidligere skrevet om høyreekstreme grupperinger, deriblant Reichsbürger-bevegelsen.

- Denne bevegelsen har vært knyttet til både voldshandlinger og terrorplaner tidligere. Det er ikke en overraskelse i seg selv at personer knyttet til bevegelsen, har planer om denne typen ting, sier han til Dagbladet.

BfV anslår at det er rundt 21 000 Reichsbürger-tilhengere i Tyskland. Dette er en økning på 1000 siden i fjor, viser en rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer