Nettvirus som svir

Etter at et syfilis-utbrudd i California ble sporet til et praterom på nettet, har amerikanske helsemyndigheter lusket i kulissene. Nå forskes det på alle dem som blir smittet av kjønnssykdommer etter at nettsexen ble fysisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Praterom verden over fungerer som rene sjekkesentraler for mange. Det er år siden de første nettparene ble gift, og fortsatt blomstrer vennskap og kjærlighet på nettet. For andre dreier det seg om mer konkrete ting: Sex.

På nettet finnes det ingen regler for kontaktannonsene. I praterommene går man rett på sak; vitale mål og seksuelle preferanser er alt som trengs.

Dette vet helsemyndighetene i USA. Lusking i åpne praterom på nettet er blitt et viktig middel i kartleggingen av spredning av seksuelt overførbare sykdommer.

Risikofylt nettsex

Et stort syfilisutbrudd i California ble sporet tilbake til et åpent praterom fra den amerikanske nettleverandøren AOL. Etter å ha møtt hverandre i praterommet, bestemte noen av praterne seg for et fysisk møte med tilfeldig sex. Men sengeaktivitetene var ikke uten risiko, og etter kort tid var et større miljø i California smittet av syfilis.

En undersøkelse ved en klinikk for kjønnssykdommer i San Francisco avslørte at 17 prosent av pasientene som oppsøkte klinikken hadde møtt en sexpartner online i løpet av det siste året, ifølge nett-tidsskriftet salon.com.

Sykdomsoverførsel som følge av møter på nettet er upløyd grunn. Derfor har de føderale myndighetene i USA bevilget penger til et studie som skal kartlegge kåte nettbrukeres vaner.

Undersøkelsen foregår - selvsagt - på nettet.

Sålangt har forskningen vist at de som møtes online, og deretter har sex med mennesker de ikke kjenner, ikke er flinkere til å bruke kondom enn de som møter sine partnere i den virkelige verden. Homofile menn som møter sine partnere over nettet mottar oftere analsex enn andre.

Forskerne vil ifølge salon.com presentere resultatene av undersøkelsen på den internasjonale AIDS-konferansen i Durban i Sør Afrika neste måned.

- Jeg tror personer med internettpartnere har en tendens til å ta større sjanser enn de som ikke møter sine partnere over nettet, sier epidemiologist Andrea Kim i San Fransisco, som har ledet undersøkelsen, til helsetidsskriftet.