Forsvarte Jonas-rekrutt på NRK:

Nevnte ikke kundeforholdet

Tidligere Ap-topp Sindre Beyer forsvarte Jonas Gahr Støre og hans McKinsey-rådgiver direkte på NRK. Men verken NRK eller Beyer opplyste om at McKinsey også er Beyers kunde. Try-toppen avviser at han fikk betalt for å stille på NRK. Statskanalen sier de ikke var klar over forholdet.

TETT PÅ: Sindre Beyer var selv rådgiver for Jens Stoltenberg bør han gikk til kommunikasjonsbransjen. I dag forsvarte han at Jonas Gahr Støre har hentet rådgiver fra McKinsey. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TETT PÅ: Sindre Beyer var selv rådgiver for Jens Stoltenberg bør han gikk til kommunikasjonsbransjen. I dag forsvarte han at Jonas Gahr Støre har hentet rådgiver fra McKinsey. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har blitt rabalder etter at Jonas Gahr Støre utnevnte tidligere McKinsey-rådgiver Kristoffer Thoner til sin nye statssekretær og spinndoktor.

Thoner har i utgangspunktet hemmelige kundelister og kan ikke fortelle Støre eller Statsministerens kontor (SMK) hvilke bedrifter han jobbet før. Det har en rekke partier problematisert de siste dagene.

Kundeforhold

I NRKs debattprogram Dagsnytt 18 fredag ble Thoner-saken diskutert, og Try Råd-sjef Sindre Beyer tok Thoner og SMK i forsvar. Beyer er tidligere Ap-tungvekter, med lang fartstid under Jens Stoltenbergs regjeringstid.

Dagbladet kan nå fortelle at McKinsey selv er kunde av Try Råd, som Beyer er daglig leder i.

- Jeg synes denne ansettelsen er helt legitim og grei, sa Beyer, som kalte kritikken «konspirasjonsteorier».

Verken programleder Sigrid Sollund eller Beyer selv informerte om kundeforholdet mellom Try og Kristoffer Thoners McKinsey.

- Sindre Beyer var der fordi han er tidligere statssekretær ved statsministerens kontor. Dagbladets opplysninger om kundeforholdet mellom McKinsey og Try var vi ikke klar over, det burde i så fall vi ha opplyst om, sier samfunnsredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, til Dagbladet.

- Selvsagt ikke

Sindre Beyer, som selv har vært statssekretær for Jens Stoltenbergs regjering, benekter at han tok betalt for å forsvare Thoner på NRK i dag.

Beyer sier også at han ikke stilte på Dagsnytt 18 for å forsvare sin egen kunde.

- Selvsagt ikke, sier han til Dagbladet.

Han legger til:

- Det er riktig at vi bistår med produksjon av McKinseys podkast, og det er offentlig kjent.

KUNDEFORHOLD: McKinsey er kunde av Sindre Beyers Try. Beyer forsvarte i dag at regjeringen ansetter fra McKinsey. Skjermdump: NRK
KUNDEFORHOLD: McKinsey er kunde av Sindre Beyers Try. Beyer forsvarte i dag at regjeringen ansetter fra McKinsey. Skjermdump: NRK Vis mer

Beyer sier han ble invitert til Dagsnytt 18 i kraft av sin bakgrunn som rådgiver i en tidligere regjering, ikke fordi hans nåværende selskap jobber tett med selskapet Kristoffer Thoner nylig jobbet i.

- Try er et stort kommunikasjonshus med mange funksjoner og 400 personer innenfor produksjon, rådgivning, teknologi og reklame, sier han.

Gratis for NHO

Kristoffer Thoner fortalte Dagbladet fredag ettermiddag at det ikke er kjent om McKinsey har fått tillatelse til å offentliggjøre navnet på flere av hans kunder.

Fra før av er det kjent at Thoner jobbet for Telenor mens han var i McKinsey. Han hadde i alt tre kunder det siste året i McKinsey. De to siste kundene er utenlandske.

Dagbladet kunne i går avsløre at Thoner også jobbet gratis for NHO i vår. Dette «oppdraget» ble først ikke kommunisert ut til offentligheten, fordi innsatsen var pro bono.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer