- New Orleans er ikke død

Karnevalet i den orkanrammede byen er i full gang. Men Mardi Gras er ikke det samme som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 1418 mennesker er bekreftet omkommet, og rundt 3200 av innbyggerne er fortsatt savnet etter at orkanen Katrina slo inn over New Orleans 29. august i fjor.

Nå prøver byen å reise seg igjen.

Mellom 300 000 og 400 000 mennesker har tatt turen til jazzhovedstaden for å feire Mardi Gras, og det er ventet at turistene vil legge igjen rundt 200 millioner dollar..

Færre turister

Selv om det bare utgjør 60-70 prosent av det vanlige antallet besøkende, skaper festivalen optimisme blant mange av menneskene som prøver å gjenreise byen.

- I tillegg til å hjelpe byen og økonomien, baner dette vei for at folk kan begynne å vende hjem igjen. Disse pengene kan brukes til skoler, sykehus og politi, sier Stephen Perry, som er turistsjef i New Orleans.

Sårene etter orkanen preger fortsatt byen. Bare 1300 av de 3400 restaurantene har åpnet, og flere av severdighetene har fortsatt begrenset åpningstid.

Men det mest synlig tegnet på at ikke alt er som det skal, er at store deler av middelklassen er borte fra Mardi Gras.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Avlyst

Siden 1917 har svarte leger, advokater, bankfolk og andre med nok penger sponset en dansetilstelning fredagen før selve karnevalet. Men i går var Bunch Club-arrangementet avlyst.

The Black Pirates, Plantation Revelers, Bon Temps, Vikings, Beau Brummels, Original Illinois Club og Yong Men\'s Illinois Club var heller ikke med i år, skriver Washington Post.

- Mange har sikkert fått et inntrykk av at det bare var de fattigste som ble rammet, men Katrina hadde en forferdelig effekt på middelklassen også, sier tannlege Willard Dumas, som har vært sekretær i Bunch Club under tidligere festivaler.

- Du bruker 45 år på å bygge deg et liv. Så blir hele grunnsteinen revet bort. Ikke bare for deg, men for alle du kjenner, slik at alle pasientene dine forsvinner, vennene blir spredt og familien din flytter andre steder.

Optimisme

Noen av innbyggerne mener det er for tidlig å feire Mardi Gras, men Jay Roman, som eier landemerket Cafe Du Monde, er sikker på at det var riktig å arrangere festivalen i år.

- Jeg skjønner at menneskene som mistet alt de hadde, ikke ønsker å feire. Men jeg tror at vi viser verden at New Orleans ikke er død. Vi har fått juling, men vi er fremdeles her. Livet må gå videre, sier han til CNN.

FORTSATT ØDELAGT: Noen turister som skal besøke Mardi Gras ser på en ruinhaug etter orkanen Katrina.
OPTIMISME: Festkledde dansere prøver å bringe optimismen tilbake.