Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Orleans kan bli hvitt

Kan miste 80 prosent av den svarte befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 65 prosent av befolkningen i New Orleans var svarte mennesker før Katrina traff byen i august i fjor. Men de fleste av de 135 000 personene som har kunnet reise tilbake til hjemmene sine, er hvite, melder AP.

Svarte og fattige var de som ble hardest rammet av Katrina, ifølge en studie utført av professor John R. Logan ved Brown University. Analysen viser at New Orleans risikerer å miste en massiv del av befolkningen fordi mange ikke kan flytte tilbake til hjemmene sine. Og det er spesielt svarte mennesker Logan frykter ikke kan komme tilbake.

- Det er grunn til å være bekymret for at New Orleans i fremtiden ikke vil være et sted for de menneskene som pleide å bo der. Det kan hende det ikke lenger vil være rom for alle deler av befolkningen som pleide å kalle byen for hjemmet sitt, sier Logan, som studerer urbane områder.

Mange leietakere rammet

Studien har brukt kart som viser hvor det var mest skader etter oversvømmelser og vind, og sammenliknet disse med data som viser hvem som ble rammet og i hvilken grad.

Det viser seg at i de orkan-rammede områdene bodde det 75 prosent svarte mennesker. I de områdene som ikke ble skadet etter orkanen, var derimot 46 prosent av befolkningen svart. Det viste seg også at 29 prosent av de som bodde i områder som ble rammet av orkanen, levde under fattigdomsgrensen.

Mer enn halvparten av personene i de nabolagene som ble rammet, var leietakere. Mange av disse menneskene var fattige, og hadde derfor ikke råd til forsikring av eiendommen sin. Dermed er det sannsynlig at disse ikke hadde ressurser til å returnere til New Orleans.

«Oddsen for å bo i et rammet område var helt klart størst for svarte, leietakere og fattige», sier studien.

OVERSVØMMELSE: Slik så det ut i New Orleans etter at orkanen Katrina hadde herjet byen. Arkvifoto: Espen Jensen
OVERSVØMMELSE: Slik så det ut i New Orleans etter at orkanen Katrina hadde herjet byen. Arkvifoto: Espen Jensen Vis mer
HÅP I TRAGEDIEN: Familien Phil fikk komme ut av huset sitt etter en uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!