New Orleans overlatt til døde og døende

Nå er nesten alle reddet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt ble Superdome og det store konferansesenteret der mange har oppholdt seg de siste dagene, ferdig evakuert. Sentrene der flyktningene har samlet seg mens de har ventet på redningen, er tomme for folk.

Folk er på vei mot nye flyktningesentre som opprettes i byene i nærheten av katastrofeområdet.


Døde i kø
Men for mange har hjelpen kommet altfor sent.

Ingen tør å gjette på hvor mange tusen mennesker som har mistet livet. Men alle vet at New Orleans nå er dødens by. De døde ligger på gater og i kanaler, på loft, i senger og i trapper.

Og fortsatt dør folk. Kronisk syke er uten medisiner, folk har fått alvorlige infeksjoner av forgiftet vann og mange er dehydrerte. Ikke alle får medisinsk hjelp tidsnok. Til AP sier senator Bill Frist at minst ti mennesker dør hver dag bare på den ene flyplassen utenfor New Orleans.

Flere babyer døde i varmen på konferansesenteret. Minst to barn skal være voldtatt og drept, ifølge øyenvitner. Flere voksne mennesker er blitt slått i hjel i rene overfall eller fordi det har brutt ut krangel. Flere personer har tatt sine egne liv etter å ha mistet alt de eier og har.

Forutså ikke katastrofen

I dag innrømmer myndighetene at katastrofen som nå har skjedd, ikke var i scenariene som ble satt opp før Katrina rammet New Orleans. Sikkerhetsminister og terrorsjef Michael Chertoff sier at man ikke ventet både en dødelig orkan og at dikene rundt byen skulle bryte sammen og skape oversvømmelse.

Chertoff sa at orkanen tok pusten fra en.

VENTER PÅ FLY: På Louis Armstrong-flyplassen venter fortsatt mange hundre mennesker på å få plass på et fly og komme bort fra katastrofen. Foto: SCANPIX
VENTER PÅ FLY: På Louis Armstrong-flyplassen venter fortsatt mange hundre mennesker på å få plass på et fly og komme bort fra katastrofen. Foto: SCANPIX Vis mer

Men faktum er at både myndigheter, journalister og forskere har advart mot nettopp en total katastrofe som Katrina i årevis, melder CNN.

I lang tid har det vært klart at dikene rundt byen ikke er sterke nok til å tåle en orkan av Katrinas kaliber. Orkanen ble først beregnet til å ha styrke 5, men den hadde styrke 4 da den traff byen. Det hjalp lite: Dikene tåler bare styrke 3.

INGEN HJELP:</B> En død kvinne utenfor Convention Center, der tusenvis av mennesker ventet på evakuering i dagesvis. Mange døde i køen.