New York-brannmenn angriper Rudy Giuliani

Vil bryte ned bilde av president-kandidaten som en helt etter 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Vi har en viktig historie å fortelle. Og det er på tide å fortelle den, sier Harold Schaitberger.

Han er leder i International Association of Fire Fighters, som denne uka la ut en video der de går til harde angrep på tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani ble et symbol på hvordan New York stod opp igjen etter terrorangrepene i 2001. Ifølge New York Times ble han en stemme med ro og tillit i en tid med frykt og usikkerhet. Nå forsøker internasjonale fagforeninger og flere av de pårørende etter terrorangrepet å endre dette bildet.

Se videoen her:
 

– Radioene virket ikke

Videoen beskriver blant annet hvordan brannmennenes radioer ikke fungerte 11. september, og at de derfor ikke kom seg ut av tårnene i tide. Ifølge videoen fikk de først beskjed om å forlate det søndre tårnet klokka 09.32. Ingen av brannmennene svarte, heller ikke da kommandoen ble repetert. 09.59 kollapset det søndre tårnet.

Et minutt senere fikk de beskjed om å forlate det nordre tårnet. Ifølge videoen kom alle politimennene seg ut, men 121 brannmenn omkom i ruinene.

– Hver gang jeg hører ham snakke, så vil jeg rope ut til verden at, Gud, han er så full av det (he is so full of it, red anm), sier Rosaleen Tallon, søster av en av brannmennene som døde, i videoen.

PRESIDENTKANDIDAT: Brannmennenes angrep mot Rudy Giuliani er definitivt dårlig nytt for presidentkampanjen til den tidligere New York-ordføreren. Foto: Jeff Kowalsky/EPA/Scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Brannmennenes angrep mot Rudy Giuliani er definitivt dårlig nytt for presidentkampanjen til den tidligere New York-ordføreren. Foto: Jeff Kowalsky/EPA/Scanpix Vis mer

- En myte

Brannmennene og de pårørende til flere av de omkomne kritiserer også Giulianis handlinger etter at tårnene raste sammen. Han kritiseres blant annet for å ha presset på for å få en rask opprydning ved Ground zero, på bekostning av søket etter de døde ofrene, melder AP.

Den 13 minutter lange videoen inkluderer uttalelser fra lederen av de to største fagforeningene for brannmenn i New York, som sier at Giuliani ble rik og berømt for bildet han skapte av seg selv som en helt etter 9/11, men at han ignorerte brannmennes behov.

– Bildet av Rudy Giuliani som hele Amerikas ordfører er en myte, sier Steve Cassidy, leder i Uniformed Firefighters Association, som representerer omtrent 9000 brannmenn, ifølge AP.

– En skam

Michael McKeon, Rudy Giulianis talsmann, går til motangrep mot brannmennene, og kaller videoen en tulledokumentar (mockumentary, red anm). Han sier også at videoen får Michael Moore til å ligne Edward R Murrow. Murrow var en journalist som var kjent for sin ærlighet og integritet.

Den tidligere brannmannen Lee Ielpi mistet også sønnen da tårnene kollapset. Han støtter på sin side Giuliani.

– Videoen er en skam og den er full av halvsannheter, sa han på en pressekonferanse tidligere i uka.

New York-brannmenn angriper Rudy Giuliani

– Jeg var der. Jeg så det. Jeg opplevde det. Jeg kommer ikke til å la disse løgnene passere, sier Ielpi, ifølge AP.

Svertekampanje

Britiske Times skriver at videoen er som et ekko av svertekampanjen som ble satt i gang av vietnam-veteraner som satte demokratenes presidentkandidat John Kerry i et negativt lys.

Fagforeningssjef Harold Schaitberger sier selv om videoen:

– Den følgende videoen er en del av vår pågående politiske utdannings-prosess. For å forsikre dere - våre medlemmer - om at dere vil gjøre et informert valg når dere bestemmer dere for hvem dere vil støtte som president i USA, sier fagforeningslederen i videoen som blant annet er distribuert på You Tube.

Les New York Times’ profil om Rudy Giuliani her.

Videoen er også lagt ut på www.rudy-urbanlegend.com