Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New York går til krig mot svaner

Planlegger å utrydde dem alle.

 KNOPPSVANER:  Foto: Erik Dahl
KNOPPSVANER: Foto: Erik Dahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fins i dag rundt 2 200 ville knoppsvaner i New York, men myndighetene i byen setter slett ikke pris på de grasiøse hvite fuglene.

Svanene angriper folk, de ødelegger vegetasjon, de utgjør en trussel for flytrafikken og de forurenser vannet med e coli-bakterier, mener delstatens miljøverndepartement.

Drepes eller fanges Nå ligger et forslag om å drepe eller fange byens knoppsvaner på bordet, til protester fra dyrevernaktivister.

Ifølge forslaget skal det åpnes for jakt på svaner, reder og egg, og det skal også åpnes for å ta fuglene levende for å overlate dem til noen som «på ansvarlig vis» vil holde dem i fangenskap.

Motstandere av forslaget har dannet pressgruppen Goose Watch NYC, som er opprørt over forslaget om å utrydde New Yorks svaner.

Skandaløst - Det er helt skandaløst at man forsøker å utrydde en hel art som har hatt tilhold i delstaten i over 150 år, nesten 200 år, sier gruppens grunnlegger David Karopkin.

Han blåser av påstanden om at de 2.200 svanene utgjør noen trussel mot delstatens 18 millioner innbyggere.

- Jeg har ennå til gode å finne noen som har blitt alvorlig skadd av en svane, sier han.

- Når de er aggressive så er det som oftest fordi de beskytter redene sine. Folk må ta til fornuften, mener han.

Flysikkerhet Andre mener derimot at svanene utgjør et miljøproblem og at de ikke hører hjemme i USA ettersom det var europeiske bosettere som kom med dem på 1800-tallet.

Enkelte legger større vekt på flysikkerheten og viser til hvordan et fly måtte nødlande på Hudson-elven etter å ha kollidert med en flokk kanadagjess i 2009. Det resulterte i tiltak for å få ned bestanden av kanadagjess i USA.

Svaner skal ved fire anledninger ha forårsaket problemer ved JFK-flyplassen i New York. (©NTB)

Hele Norges coronakart