New York hyller piloten etter utrolig nødlanding

Reddet 155 mennesker - og trolig mange på bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pilotene på Flight 1549 fra US Airways forhindret trolig en katastrofe da de klarte å nødlande flyet med 150 passasjerer og fem besetningsmedlemmer i Hudson-elva midt i New York i kveld - og ikke i bebyggelsen.

Et steinkast fra skyskraperne på Manhattan med tusenvis av newyorkere som skrekkslagne øyenvitner, klarte besetningen å manøvrere det store Airbus 320-flyet ned i vannet, der det ble liggende flytende, uten kritiske skader på skroget.

Alle de 155 ombord er i live, etter å ha kommet seg ut nødutganger framme i flyet og ut i vannet på redningsflåter og til flere ferjer som kom hastende til.

Nærmere 80 mennesker er fraktet til sykehus, men ingen skal ha livstruende skader.

- Mirakel
-  Piloten gjorde en mesterlig jobb ved å lande flyet i elva for så å sørge for at alle kom seg ut trygt. Jeg snakket akkurat med ham, han gikk gjennom flyet to ganger mens det lå i vannet for å forsikre seg for at ingen ble igjen, sa borgermester Michael Bloomberg i New York på en pressekonferanse ved midnatt norsk tid.

- Denne byen har hatt et «Miracle on 34th street» (amerikansk filmklassiker, red. anm). Nå har vi fått et mirakel på Hudson-elva. Dette kunne vært en stor tragedie. På en eller annen måte klarte denne piloten å lande dette flyet, uten motorer, i elva uten at noen kom alvorlig til skade, sier guvernør David Paterson.

Mannen alle snakker om er 57 år gamle Chesley B. Sullenberger III. Den erfarne poloten har blant annet tjenestegjort som pilot i luftforsvaret, og som jobbet som flyinstruktør.

- Kroppen min vil ikke slutte å riste, sier Lorrie Sullenberger kona til USAs nye helt, til New York Post.

- Men jeg tror han har det fint. Jeg er lettet, legger hun til.

- Motoren eksploderte
Jeff Koldjay satt på plass 22A i flyet, ved siden av den ene, brennende motoren.

-  Etter tre-fire minutter i lufta eksploderte den venstre motoren. Flammene slo ut og jeg satt rett ved siden av og så på. Så kom det kraftig bensinlukt. Et par minutter etter det sa kapteinen: «Brace for impact» («Gjør dere klare for et hardt nedslag»), forteller han til Reuters.

<strong>I FERD MED Å SYNKE:</strong> Flyet ble i kveld tauet inn til land, forteller norske Jarl Haugedal til Dagbladet.no  Foto: SCANPIX
I FERD MED Å SYNKE: Flyet ble i kveld tauet inn til land, forteller norske Jarl Haugedal til Dagbladet.no Foto: SCANPIX Vis mer

Da skrekkmeldingen fra cockpiten kom, rakk passasjerne knapt å få panikk før de braste i elva.

- Vi så vannet og jeg tenkte at vi hadde en sjanse. Mange begynte å be. Jeg må rose kapteien, han utførte en utrolig landing, men jeg var livredd, sier Koldjay.

Etter krasjlandingen begynte flyet å fylles med vann fra elva, som holder iskalde 0,5 grader.

- Da vi ble evakuert, var det først kaos. Men det gikk ganske rolig for seg likevel. Redningsbåtene var raskt på plass, forteller passasjeren.

Andre av de overlevende kunne knapt tro hvor heldige de tross alt hadde vært

- Jeg tenkte bare, takk Gud for at alle er mer eller mindre ok, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det akkurat nå. Det er helt utrolig at alle er i live, sier Alberto Panero til CNN.

Han opplevde det som en eksplosjon da motorene havarerte like etter avgang.

- Vi hørtet et høyt smell, og så ristet det litt.

Tenkte på 11. september
Nordmannen Jarl Haugedal følger i kveld dramaet fra den andre siden av Hudson-elva fra Manhattan, ved Jersey City.

- Jeg ser mange båter og masse blålys. Det er også mange ambulanser på stedet. Nå har de tauet flyet bort til området ved Ground Zero, forteller han til Dagbladet.no i 23.30-tida.

Haugedal har bodd i byen i mange år og var også i New York 11. september 2001.

<strong>HYLLES SOM HELT:</strong> Chesley B. Sullenberger III, «Sully» blant venner, var rett mann bak spakene da flyet mistet begge motorene. Foto. REUTERS/Safety Reliability Methods/Scanpix
HYLLES SOM HELT: Chesley B. Sullenberger III, «Sully» blant venner, var rett mann bak spakene da flyet mistet begge motorene. Foto. REUTERS/Safety Reliability Methods/Scanpix Vis mer

- Jeg var her på 9/11, og fikk frysninger. Heldigvis var dette en ulykke. Det er helt utrolig at de klarte å lande i elva, sier han.

Krasjet med fugler
Flyet, som er av typen Airbus 320, skulle fra New York til Charlotte i North Carolina.

Årsaken til den dramatiske krasjlandingen var etter alt å dømme at flyet havnet inne i en flokk gjess. Tre minutter etter avgang fra flyplassan La Guardia skal piloten ha meldt på sambandet til flygelederne at han hadde fått fugler i begge motorene. Så forsvant motorkraften helt.

Piloten blir i kveld betegnet som en helt etter det som ser ut til å ha vært en iskald, kontrollert nødlanding i vannet.

- Jeg så at flyet traff vannet i en slak vinkel, sier øyenvitne Ben Vonklemperer til CNN.

- Jeg tenkte bare, hvorfor flyr det så lavt? Og så traff det vannet, sier et annet vitne, Barbra Sambriski, som jobber som researcher hos nyhetsbyrået AP.

FBI har uttalt at det ikke er noen indikasjoner på at det kan dreie seg om et terrorangrep.

Ifølge US Bird Avoidance Model er det rapportert 38 000 kollisjoner mellom fugler og fly i USA siden 1985.
33 personer er omkommet og 30 fly er ødelagt i ulykkene. Skadene etter fuglekollisjoner i USA har kostet rundt 3,5 milliarder kroner.

<strong>KALDE MEN PÅ BEINA:</strong> Mange er fraktet til sykehus med blant annet bruddskader og nedkjølning, men ingen er nå i livsfare.
KALDE MEN PÅ BEINA: Mange er fraktet til sykehus med blant annet bruddskader og nedkjølning, men ingen er nå i livsfare. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer