New York skal kvitte seg med rotter med alkohol

Den nye fellen skal lokke gnagerne med mat, før den drukner dem «sakte, men sikkert» i alkohol. - Grusomt og skremmende, sier PETA-direktør Elisa Allen.

TAR NYE GREP: Myndighetene i New York lanserte torsdag en ny maskin for å få bukt på det økende rotteproblemet i byen. Foto: Angela Weiss / AFP
TAR NYE GREP: Myndighetene i New York lanserte torsdag en ny maskin for å få bukt på det økende rotteproblemet i byen. Foto: Angela Weiss / AFPVis mer

New York innehar ikke bare mange innbyggere, men også mange rotter.

En ny felle med navnet Ekomille, skal få bukt med det sistnevnte. Den er oppfunnet av det private selskapet Rat Trap, og konstruert for å lokke rotter med mat, før den slipper dem gjennom en luke og i et alkoholholdig stoff.

- Det alkoholholdige stoffet gjør dem bevisstløse, og drukner dem sakte, men sikkert, sa selskapets direktør, Anthony Giaquinto, på en pressekonferanse under lanseringen torsdag.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

- Humant og miljøvennlig

Maskinen er batteridrevet og omtrent 60 centimeter høy. Ifølge The Guardian kan den holde opp mot 80 rotter om gangen, før den må tømmes.

Gjennom en prøveperiode på én måned i Brooklyn, ble hele 107 rotter felt som følge av metoden, opplyser myndighetene i byen.

TØMMES: Slik vil det se ut på innsiden av maskinen. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon av maskinen. Foto: Angela Weiss / AFP
TØMMES: Slik vil det se ut på innsiden av maskinen. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon av maskinen. Foto: Angela Weiss / AFP Vis mer

- De føler seg trygge og sikre rundt maskinen. Det gjennomsiktige dekselet gir et naturlig lys på innsida, skriver selskapet Rat Trap på sine hjemmesider.

- Den naturlige, ikke-giftige løsningen i tanken, gjør også gnagerne umiddelbart bevisstløse, legger de til.

Metoden har blitt beskrevet som human og miljøvennlig av president i New York-bydelen Brooklyn, Eric Adams, ifølge The Guardian.

- Grusomt og skremmende

Men disse påstandene støttes ikke av PETA-direktør Elisa Allen. Hun omtaler det hele som «grusomt og skremmende».

VIRALT: Denne videoen er sett over fem millioner ganger på Twitter i løpet av kort tid. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Privat Vis mer

- De nye alkoholfellene vil drepe rotter på stedet, men de vil ikke gjøre noe for å minske den generelle populasjonen, som vil opprettholde seg fordi rottene vil forbli fruktbare, sier hun, ifølge BBC.

- Så drukning – i likhet med forgiftning – vil være ineffektivt over lengre tid, legger hun til.

Et økende problem

New York har lenge vært preget av et omfattende rotteproblem. I 2017 lanserte byen et program til 32 millioner dollar, tilsvarende om lag 288 millioner norske kroner, for å få bukt med problemet. Det innebar at det blant ble lagt ut flere feller.

Det ble også lagt ut et stoff langs bakken flere steder som skulle gjøre rottene ufruktbare.

Disse tiltakene viste seg imidlertid å ikke fungere. Ifølge BBC har rapporterte rotteobservasjoner i år økt med nesten 38 prosent fra fjoråret.

Ifølge CNN viste en studie fra 2014 at det estimerte antallet av rotter i New York, var satt til betydelige to millioner.