New York Times: - Norge er hyklersk

Kritiserer Norge på lederplass i dag.

<strong>UT MOT OLJE-NORGE:</strong> New York Times mener Norge opptrer dobbeltmoralsk når vi trekker oljefondet ut av kullinvesteringer, men samtidig fortsetter å utvinne olje og gass.
Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
UT MOT OLJE-NORGE: New York Times mener Norge opptrer dobbeltmoralsk når vi trekker oljefondet ut av kullinvesteringer, men samtidig fortsetter å utvinne olje og gass. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norge er hyklersk som trekker oljefondet ut av kullinvesteringer, men samtidig fortsetter å utvinne olje og gass, skriver New York Times i en leder i dag.

Det er vel og bra at Stortinget stemte for at oljefondet skal trekke seg ut av selskaper som har mer enn 30 prosent av sine inntekter fra kull. Det kan bidra til å øke momentumet mot konkret aksjon på klimatoppmøtet i Paris, skriver avisa.

«Men det er et problem. Norge er også Europas største produsent av andre fossile energikilder, og pengene som landet trekker ut av kull, kommer fra over fire tiår med å pumpe olje og gass ut av Nordsjøen», skriver avisa i lederen.

Selv om norske parlamentarikere skulle ha de beste intensjoner, er det vanskelig å unngå en følelse av dobbeltmoral når det gjelder Norges selektive kamp mot dem som står for CO2-utslippene, heter det i lederen.

«Det er rett og slett ikke nok for et land som bidrar med så mye olje og gass i verden offentlig å legge skylda på kull,» mener New York Times.

«Uttrekkingen av kull må bare være første skritt, og om Norge ikke er villig til å la sin olje og gass bli under bakken, må Norge i det minste bruke sin store rikdom til å støtte forskning for å bidra til at verden unnslipper avhengigheten av fossilt brensel. Alt fossilt brensel», konkluderer avisa.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer