New York Times: – Trump vil sparke Tillerson

Ifølge avisa vil presidenten erstatte utenriksministeren med Mike Pompeo.

ERSTATTES: New York Times opplyser om at utenriksminister Rex Tillerson har falt i unåde hos president Donald Trump. Foto: Photo by REX / Shutterstock / NTB Scanpix
ERSTATTES: New York Times opplyser om at utenriksminister Rex Tillerson har falt i unåde hos president Donald Trump. Foto: Photo by REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utenriksminister Rex Tillerson har falt i unåde hos president Donald Trump, som ønsker å erstatte ham med Mike Pompeo, hevder New York Times.

Avisa har sine opplysninger fra anonyme kilder i den amerikanske regjeringen. Skiftet kan skje i løpet av få uker.

Mike Pompeo er i dag CIA-sjef. Han vil muligens erstattes av Tom Cotton, en amerikansk senator som representerer Det republikanske parti. Ifølge avisa har Cotton vært en av presidentens nøkkelallierte på nasjonale sikkerhetsspørsmål.

Ifølge avisa kommer Cotton også til å akseptere stillingen dersom han tilbys den.

Presses ut

Det sies at presidenten har snakket om å gjøre endringer i utenriksdepartementet, og at de skal gjøres innen slutten av 2017 eller begynnelsen av 2018. Derfor har Tillersons avgang i lang tid vært forventet.

Ifølge The Washington Post er nyheten heller ikke overraskende fordi ryktene om Tillersons avgang har florert siden han skal ha kalt Trump en idiot i oktober.

Trump og Tillerson har også vært uenige om store temaer, som Irans atomavtale, konfrontasjonen med Nord-Korea og konflikten mellom arabiske allierte. Trump skal blant annet ha sagt til Tillerson at han kastet bort presidentens tid da Tillerson forsøkte å overtale Trump til å komme til enighet med Nord-Korea.

Selv om Tillersons avgang har vært diskutert i flere måneder, har kilder fortalt The New York Times at han har til hensikt å jobbe for Trump ut året.

Tillersons avgang vil muligens sette en stopper for det turbulente styret som har vært på utenriksdepartementet det siste året. Den tidligere styreformannen og administrerende direktøren i verdens største ikkestatlige petroleumsselskap, Exxon Mobil, har i stor grad blitt ekskludert i jobben som utenriksminister i Trumpadministrasjonen.

Ingen opplysninger

Da han ble spurt om han ville at Tillerson skulle fortsette i stillingen sin som utenriksminister, svarte Trump «Han er her. Rex er her».

Det hvite hus pressekontakt, Sarah Huckabee Sanders sendte ut en pressemelding tidligere i dag der det stod at de ikke har noen kunngjøringer om enringer på nåværende tidspunkt: «Tillerson forsetter å lede departementet, og vi fokuserer på å fullføre det suksessrike første året i Trumpadministrasjonen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer