OVERLEVDE: Britiske spesialstyrker skal ha ledet an i stormingen av bygget der Taliban holdt journalisten Stephen Farrell fanget. Arkivfoto: NEW YORK TIMES
OVERLEVDE: Britiske spesialstyrker skal ha ledet an i stormingen av bygget der Taliban holdt journalisten Stephen Farrell fanget. Arkivfoto: NEW YORK TIMESVis mer

New York Times-journalist reddet i blodig aksjon

Flere drept da britiske spesialstyrker slo til mot kidnapperne i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Journalist Stephen Farrell i New York Times ble i natt hentet ut i frihet etter å ha blitt kidnappet av en militant afghansk gruppe sist lørdag, men flere ble drept i den dramatiske militæraksjonen.

Blant dem var Farrells tolk, Sultan Munadi, og en soldat fra britiske spesialstyrker. Ubekreftede meldinger antyder at også sivile liv skal ha gått tapt, skriver New York Times.

Små marginer
Klokka 01.30 i natt norsk tid ringte Farrell til utenriksredaktøren i avisa og brakte nyheten: «Jeg er ute, jeg er fri!».

Seinere fortalte han om hvordan redningsmennenes aksjon opplevdes fra innsida.

- Det fløy kuler overalt, jeg hørte britiske og afghanske stemmer, sier Farrell, som forteller at tolken prøvde å gå ut fra et hjørne og rope «journalist, journalist!», men at han falt om etter å ha blitt truffet av en skur av kuler.

Farrell klarte å kaste seg i ei grøft, ropte «britisk gissel!» da han hørte soldater like ved ham snakke engelsk, og ble reddet i sikkerhet.

Det er foreløpig uklart hvilke styrker som sto bak operasjonen for å hente ut den britisk-irske statsborgeren, og omstendighetene rundt tilslaget.

- Det var en NATO-operasjon, vi kommenterer ikke spesialstyrker, sier en talskvinne for det britiske forsvarsdepartementet til BBC News.

Hemmeligholdt
New York Times-reporteren og tolken ble tatt til fange av en gruppe Taliban-soldater mens journalistene intervjuet beboere i en liten landsby ved stedet der rundt 90 personer, blant dem mange sivile, ble drept i et NATO-luftangrep sist fredag.

De viktigste amerikanske mediene samarbeider om å legge lokk på kidnappinger av journalister i krigssoner av frykt for å forverre situasjonene, og svært få var derfor kjent med at Farrell var i Talibans fangenskap før han igjen var en fri mann i morges.

Den respekterte krigsreporteren har også tidligere blitt kidnappet, i en av de første slike sakene i Irak, i Fallujah i april 2004. Den gang ble han sluppet løs uskadd i løpet av et døgn.