Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New York Times: Kina drepte og fengslet et 20-tall CIA-agenter 

- Den verste sikkerhetsbristen på flere tiår, mener kilder avisen har snakket med.

TRØBBEL I KINA: Ved å drepe og fengsle et 20-tall CIA-agenter skal Kina ha knblet USAs spionvirksomhet i landet. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / SAUL LOEB / NTB scanpix
TRØBBEL I KINA: Ved å drepe og fengsle et 20-tall CIA-agenter skal Kina ha knblet USAs spionvirksomhet i landet. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / SAUL LOEB / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et 20-tall CIA-agenter ble drept eller fengslet da kinesiske myndigheter for fem-seks år siden knekte CIAs operasjoner i landet, skriver New York Times.

Diskusjonen går fortsatt innad i CIA om hva som lå bak det som kalles organisasjonens verste sikkerhetsbrist på flere tiår, ifølge et titall kilder som avisa har snakket med.

Noen mener det var en spion innad i organisasjonen som avslørte CIA-agentene i Kina, mens andre mener at kineserne hacket systemet CIA brukte til å kommunisere med sine kilder.

Jakten på en muldvarp i systemet ledet til en tidligere CIA-ansatt, som hadde jobbet i CIAs Kina-divisjon.

Men FBI og CIA lyktes aldri i å skaffe nok bevis mot mannen og han lever nå i et annet asiatisk land.

Det det ikke er noen tvil om, er at minst et titall agenter ble drept mellom slutten av 2010 og slutten av 2012., blant dem en som ble skutt i hodet foran sine kolleger, skriver New York Times.

Alt i alt ble mellom 18 og 20 agenter enten drept eller fengslet i løpet av de to årene, ifølge to tidligere amerikanske tjenestemenn.

CIA ønsker ikke å kommentere New York Times' artikkel.

En av journalistene som står bak artikkelen, Matt Apuzzo, forteller til BBC at en av de mest bekymringsfulle aspektene ved saken er at man fremdeles ikke vet hva som skjedde.

- Det er delte meninger i den amerikanske regjeringen om det var en muldvarp i CIA, om CIA-agentene slurvet og ble avslørt eller om kineserne klarte å hacke kommunikasjonen, sier Apuzzo.

(Dagbladet/NTB)