Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New York Times og CNN: Trump-ansatte hadde kontakt med russisk etterretning

Alvorlige anklager mot Trump-leiren. 

I TRØBBEL: New York Times hevder Trump-ansatte hadde kontakt med russisk etterretning under valgkampen. Foto:  REUTERS/Jonathan Ernst     TPX IMAGES OF THE DAY
I TRØBBEL: New York Times hevder Trump-ansatte hadde kontakt med russisk etterretning under valgkampen. Foto:  REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa New York Times skriver at telefonavlytting viser hvordan medarbeidere i Donald Trumps valgkamp var i jevnlig kontakt med russisk etterretning.

Også CNN støtter opp om påstandene og skriver at enkelte av Trumps høytstående støttespillere var i «konstant kontakt» med russiske myndigheter under valgkampen.

Det er foreløpig uvisst hva kontakten mellom Trump-leiren og russiske myndigheter i klartekst dreide seg om. Sean Spicer, pressetalsmann ved Det hvite hus, hevdet nylig at det ikke var noen kontakt mellom Trumps valgkamp og russerne under valgkampen. Også andre betrodde Trump-medarbeidere har tidligere benektet enhver kontakt med Moskva.

CNN-anker Don Lemon får her beskjed om at Michael Flynn, Donald Trumps sikkerhetsrådgiver, har sagt opp. Video: CNN Vis mer

Flere av russerne Trump-leiren hadde kontakt med skal ha vært kjent for USAs etterettningsvesen.

Trump briefet

Både Trump og Barack Obama skal ifølge CNN ha blitt informert om denne kontakten etter valgseieren var et faktum for hotellkongen fra Queens.

Det skal være medlemmer av Trumps valgkampstab og øvrige Trump-medarbeidere som flere ganger var i kontakt etterretningsansatte i Russland året før valget, opplyser fire tidligere og nåværende embetsmenn til New York Times.

Amerikansk etterretning begynte avlytting rundt samme tid som de fant bevis for at Russland forsøkte å forstyrre presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC). Tidligere er det sagt at målet med hackingen skal ha vært å undergrave den amerikanske allmennhetens tillit til den demokratiske prosessen og hjelpe Donald Trump med å vinne valget ved å sverte Hillary Clinton.

FBI på saken

Enkelte har hevdet at hackerangrepet mot Clinton ble direkte avgjørende for hennes noe overraskende tap for Trump.

President Trumps forhold til Russland har gjentatte ganger blitt offentlig kritisert, seneste denne uka etter sikkerhetsrådgiver Michael Flynn sa opp.

FBI undersøker nå oversikten over telefonsamtalene og den avlyttede kommunikasjonen i jakt på forbindelser mellom Trumps medarbeidere og russiske myndigheter, skriver NTB.

- Ikke normalt

Ifølge kildene har FBI i forbindelse med undersøkelsene hentet inn bankutskrifter og reiseoversikter og gjennomført avhør.

- Hyppigheten i denne kontakten er ikke normal. Vi trenger nå svar på hva som var bakgrunnen for kontakten, sier Jill Dougherty, utenrikspolitisk ekspert, til CNN.

Den eneste av Trump-medarbeiderne som blir navngitt i forbindelse med saken, er Paul Manafort. Han var Trumps valgkampleder, men trakk seg etter anklager om å ha drevet ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainske politikere.

Flynn involvert

Han avviser kategorisk alle påstandene fra New York Times og CNN.

- Dette er absurd. Jeg har ingen peiling på hva dette er for noe. Jeg har så langt jeg vet aldri snakket med en russisk etterretningsagent, og jeg har aldri vært involvert i noe som har å gjøre med den russiske regjeringen eller Putin-administrasjonen eller noen andre saker som er under etterforskning, sier Manafort.

Donald Trumps sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, har sagt opp etter drøye tre uker i jobben. I sitt avskjedsbrev hyller han Donald Trump, og sier han er sikker på at Trump kommer til å bli en av USAs største presidenter. Video: CNN Vis mer

Også Michael Flynn skal ha vært blant dem som hadde jevnlig kontakt med Moskva. Flynn har ikke kommentert saken.

- Det er ikke som om disse menneskene bærer navnelapper der det står at de er russiske etterretningsagenter, fortsetter Manafort.

Granskningspress

I et tv-intervju med CNN tidligere onsdag natt norsk tid, tar CIAs tidligere Russland-sjef, Steve Hall, for en full granskning av Trump-administrasjonens forhold til Russland.

- [...] selv om dette er en vanskelig dag for Trump-administrasjonen å takle det politiske støyet så behøver vi en granskning av både Flynns rolle til Russland og Trump-lagets generelle tilknytning til Russland under valgkampen og generelt.

Foreløpig har ikke russiske myndigheter kommentert påstandene fra New York Times og CNN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media