Nye, pikante detaljer om Trumps møte med russerne i Det ovale rom

New York Times: Trump kalte FBI-sjefen «skrulling» i møte med russernes utenriksminister

Skal ha forklart at sparkingen av FBI-sjefen lettet presset på ham selv.

LEKKER OG LEKKER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, USAs president Donald Trump og Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak koste seg tilsynelatende under møtet i Det hvite hus den 10 mai. Siden har stadig nye, oppsiktsvekkende opplysninger lekket ut om møtet. Foto: AFP/Russlands utenriksdepartement.
LEKKER OG LEKKER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, USAs president Donald Trump og Russlands USA-ambassadør Sergej Kisljak koste seg tilsynelatende under møtet i Det hvite hus den 10 mai. Siden har stadig nye, oppsiktsvekkende opplysninger lekket ut om møtet. Foto: AFP/Russlands utenriksdepartement. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nye, pikante detaljer fortsetter å lekke ut om president Donald Trumps møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Washington-ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale kontor.

New York Times skriver nå at presidenten ifølge et referat fra møtet kalte FBI-sjef James Comey for en «nut job», som kan oversettes med «skrulling».

«Den virkelige historien»

Møtet skjedde 10. mai, dagen etter at Trump overraskende ga FBI-sjefen sparken.

- Jeg har akkurat sparket sjefen for FBI. Han var sprø, en ordentlig skrulling, skal Trump ha sagt ifølge dokumentet, som skal ha blitt lest opp for New York Times av en ansatt i regjeringsapparatet.

Han skal også ha sagt at han var presset på grunn av Russland og at sparkingen tok dette presset av ham.

Ifølge avisa avviser ikke pressetalsmann Sean Spicer denne framstillingen. Derimot hevder Spicer at «den virkelige historien» er hvordan lekkasjer fra private og konfidensielle samtaler undergraver den nasjonale sikkerheten.

Skandale-møte

Det hvite hus har gitt ulike og dels motstridende opplysninger om hva som var grunnen til sparkingen av Comey.

Trumps medarbeidere framstilte det som at sparkingen skyldtes en vurdering gjort av visejustisministeren. Trump sa senere i et intervju at han allerede hadde bestemt seg for å sparke Comey, med henvisning til FBIs Russland-etterforskning.

Møtet med Lavrov og Kisljak har også på andre måter ført til skandaleoppslag i amerikanske medier.

Blant annet beskyldes Trump for under møtet å ha lekket gradert etterretningsinformasjon til amerikanernes tidligere erkefiende Russland.

Heller ikke i Israels etterretningstjeneste har dette falt i særlig god jord.

- Rasende israelere

Ifølge nettstedet Foreign Policy er israelske etterretningsoffiserer rasende over Trumps løsmunnethet i Det ovale kontor.

I nylige møter med amerikanske kolleger, få dager før Trumps planlagte ankomst i Israel, skal de ha ropt «Hva er det som skjer?» og «Hva er dette for noe?»

Israelerne var ifølge Foreign Policys opplysninger både sjokkerte og uforstående til at Trump skal ha kompromittert en viktig etterreningskilde overfor russerne.

- For dem er det fryktelig, sier Foreign Policys kilde, som var med på møtene.

Informasjonen Trump beskyldes for å ha lekket stammet fra den israelske etterretningstjenesten, og dreide seg om terrorgruppa IS' utvikling av teknikker for å skjule bomber.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer