- New York ville kollapset

Ordføreren advarer mot å kaste ut ulovlige innvandrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Debatten går høyt i USA om landets 12 millioner innvandrere uten oppholdstillatelse.

Nå advarer republikaneren Michael Bloomberg, ordfører i New York, mot å kaste dem ut. Han mener det ville føre til økonomisk kollaps, både for New York og hele USA.

- Selv om de brøt loven ved å krysse grensen illegalt ... økonomien vår ville bare vært et skall hvis de ikke hadde gjort det, og den ville kollapset hvis de ble deportert alle sammen. Det samme gjelder for hele landet, sa han under en komitehøring i Senatet ifølge nyhetsbyrået AP.

I New York bor det tre millioner innvandrere. En halv million av dem skal ha kommet seg inn i landet på ulovlig vis.

Partifeller av Bloomberg ønsker sterkere kontroll med innvandringen av sikkerhetshensyn.

- Innvandringsreform må være en nasjonal sikkerhetsreform, sa senator Ed Royce.

Flere senatorer jobber for en lov som vil gi fleste av de ulovlige innvandrerne lovlig opphold i landet. Forslaget innebærer at de må betale ca. 16 000 kroner i bot, avgifter og skatt, og lære engelsk, for å få opphold.

President Bush går inn for en innvandringsreform som vil gi ulovlige innvandrere som har bodd i USA lenge en mulighet til å bli i landet.

- VIKTIGE FOR ØKONOMIEN: Mange amerikanske politikere vil gi ulovlige innvandrere en mulighet til å få lovlig opphold i landet. Her fra en av de store demonstrasjonene i mai. Foto: Shiho Fukada/AP/Scanpix
- VIKTIGE FOR ØKONOMIEN: Mange amerikanske politikere vil gi ulovlige innvandrere en mulighet til å få lovlig opphold i landet. Her fra en av de store demonstrasjonene i mai. Foto: Shiho Fukada/AP/Scanpix Vis mer

- Vi kan ikke sparke ut folk som har vært her lenge. De må behandles med respekt, sier Bush.

- LA DEM BLI: New Yorks ordfører Michael Bloomberg.