Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand forbyr salg av boliger til utlendinger

- Vi burde ikke være leieboere i vårt eget land, sier handelsminister, David Parker.

SOLGT: For å bekjempe det økende problemet med hjemløshet i New Zealand, forbyr nå regjeringen utlendinger å kjøpe eksisterende boliger. Foto: AP Photo / New Zealand Herald / NTB scanpix
SOLGT: For å bekjempe det økende problemet med hjemløshet i New Zealand, forbyr nå regjeringen utlendinger å kjøpe eksisterende boliger. Foto: AP Photo / New Zealand Herald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New Zealands regjering vedtok onsdag å forby utlendinger fra å kjøpe eksisterende boliger, ifølge The Guardian.

Årsaken til det som kan virke som et ganske dramatisk tiltak er blant annet at bare 25 prosent av voksne newzealendere eier sitt eget hjem. I 1991 var tallet dobbelt så høyt.

En rapport fra Economist i 2017 slo fast at New Zealand hadde de mest uoverkommelige boligprisene i verden, skriver Financial Times.

- Ikke leieboere i vårt eget land

I Auckland har boligprisene steget 75 prosent de siste åra, selv prisveksten har avtatt i det siste.

- Vi mener at markedet for newzealandske hjem og gårder burde styres av newzealandske kjøpere, og ikke av utenlandske kjøpere, sier handelsminister David Parker.

I en tale onsdag sa han til parlamentet:

- Vi burde ikke være leieboere i vårt eget land.

Loven kommer i kjølvannet av fjorårets bruduljer, da det ble avslørt at Peter Thiel, grunnlegger av PayPal, fikk statsborgerskap av regjeringen i landet, selv om han ikke møtte de vanlige kravene.

- Vi var i opposisjon da Peter Thiel ble gitt statsborgerskap. Vi kan ikke gjøre noe med de avgjørelsene som allerede er tatt. Men det vil ikke skje i framtida, sier Parker.

Statsborgerskapet til Thiel gjør naturlig nok at han ikke rammes av den nye loven.

Thiel er en av mange utenlandske milliardærer som har kjøpt eiendommer i populære områder. En annen kjent riking som har gjort eiendomsinvesteringer er regissøren James Cameron, som blant annet er kjent for Titanic.

Favorittdestinasjon for rikinger

I fjor pekte The New Yorker ut New Zealand som en favorittdestinasjon for rikinger som forbereder seg på apokalypsen.

- Sier du at du kjøper et hus på New Zealand så er det på en måte et «blunk, blunk, du trenger ikke si noe mer», sa Reid Hoffman, grunnlegger av LinkedIn, ifølge Financial Times.

Ifølge handelsminister Parker ble en femtedel av eiendommene i Auckland og en tidel av eiendommene i Queenstown Lakes-distriktet, to av landets dyreste boligmarkeder, solgt til utenlandske kjøpere det foregående kvartalet.

- Det kan diskuteres hvor mye det påvirker prisen, men det kan ikke diskuteres at det har en effekt. Vi er her i dag for å ta et nytt steg mot å gjenopprette den store newzealandske drømmen om å eie et hjem, sier Parker.

I tillegg til mer eller mindre kjente milliardærer har også kinesiske investorer lagt sin elsk på New Zealand. Hvor sterk sammenhengen er vites ikke, men den gjennomsnittlige boligprisen på New Zealand har steget med 60 prosent de siste ti åra.

I Auckland er tallene enda mer dramatiske: Der har boligprisene nær doblet seg.

Det er likevel unntak i reglene. Utlendinger kan gjøre begrensede investeringer i nye leiligheter i store boligprosjekter.

Heller ikke personer med singaporsk eller australsk statsborgerskap rammes av loven.

- Denne regjeringen mener at newzealendere ikke skal utbys av rikere utenlandske kjøpere, sier Parker, ifølge BBC.

Opposisjonen: - Fremmedfiendtlig

Under fjorårets valgkamp lovet den Arbeiderparti-ledede koalisjonen som nå styrer landet å adressere landets bosettingsproblem, ettersom en studie utført av Yale University slo fast at New Zealand hadde den største hjemløshetskrisa i den utviklede delen av verden.

Men det finnes kritikere. Økonom Shamubeel Waqub sier at selv om regjeringens tiltak er «bedre enn ingenting», så er de for lite ambisiøse.

Ifølge ham vil forbudet gjøre det umulig for utlendinger å investere for å bygge nye boliger, noe som kan føre til at færre boliger og leiligheter bygges.

Eaqub peker også på at den typen eiendommer milliardærer kjøper, ikke kommer til å være tilgjengelig for mannen i gata uansett.

- Det å utestenge milliardærer betyr ikke at man vil begynne å bygge mindre hus. Det finnes ikke et markedet for fattige mennesker, det er ikke lønnsomt å bygge hus for fattige. Det er utfordringen, sier Eaqub.

Talsmann for det ledende opposisjonspartiet, New Zealand National Party, Amy Adams, kaller forbudet fremmedfiendtlig.

- Regjeringen har kommet med en slags vidunderkur for boligproblemet, men bevisene antyder at det sannsynligvis kommer til å gjøre problemet verre, sier Adams.