New Zealand skal granske overgrep mot barn i offentlig omsorg

I årevis har tidligere barneverns- og barnehjemsbarn jobbet for å få fram sine historier om seksuelt, fysisk og psykisk misbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New Zealand skal granske overgrep begått over en periode på 50 år mot barn som var underlagt statlig omsorg.

Kommisjonen som formelt ble opprettet torsdag, kommer som et resultat av et valgløfte fra statsminister Jacinda Ardern. Før hun kom til makten i oktober i fjor, lovet hun at hun ville sette i gang en slik omfattende gransking.

I årevis har tidligere barneverns- og barnehjemsbarn jobbet for å få fram sine historier om seksuelt, fysisk og psykisk misbruk. Ardern sier at staten i praksis tok på seg rollen som foreldre for samfunnets svakeste og at overgrepene barna ble utsatt for er en skandale.

- Dette er en sjanse til å konfrontere vår egen fortid og forsikre at vi ikke begår de samme feilene på nytt. Det er et viktig steg mot erkjennelse og å lære av erfaringen til dem som ble utsatt for overgrepene, sier hun.

Granskingskommisjon vil seinere i år starte arbeidet med å hente inn forklaringer om overgrep begått mellom 1950 og 1999. I fjor ble det anslått at rundt 100 000 barn ble tatt hånd om av det offentlige i den perioden.

Innenriksminister Tracey Martin sier granskingen vil se nøye på hvordan barn fra urbefolkningen maoriene er blitt påvirket. En stor andel av barnevernsbarn har tradisjonelt kommet fra denne gruppen. Maoriene er den mest utsatte samfunnsgruppen på New Zealand med høyere andel fattige, arbeidsledige og innsatte enn i den øvrige befolkningen.

Det er ikke satt noen frist for når arbeidet skal være fullført, men lignende granskinger i Australia, Canada og Storbritannia har vart i flere år.

(NTB)