Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New Zealand truer Andhøy med straffereaksjon

Frykter en reprise på Berserk-tragedien i fjor.

ADVARES: Myndighetene på New Zealand liker dårlig ekspedisjonen til Jarle Andhøy. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
ADVARES: Myndighetene på New Zealand liker dårlig ekspedisjonen til Jarle Andhøy. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går krysset den norske eventyreren Jarle Andhøy og mannskapet 60 grader sør med den russiskregistrerte seilbåten «Nilaya» på vei mot stedet hvor båten hans «Berserk» forsvant i uvær 22. februar i fjor.

- Vi forstår fra Andhøys uttalelser til media at «Nilaya» nå har krysset inn i havområdet som omfattes av Antarktis-traktaten. Det er som ventet etter to uker på sjøen, sier talsmann for New Zealands Utenriks- og handelsdepartement, Adham Crichton, til Dagbladet i natt norsk tid.

Ber om varsling Om bord på seilbåten sammen med Andhøy er nordmannen Samuel Massie (19). Begge var også med på Berserkekspedisjonen i fjor hvor det antas at tre andre besetningsmedlemmer gikk ned sammen med Andhøys seilbåt «Berserk» i et voldsomt uvær.

Foruten nordmennene, er også en russer, som var med på fjorårets ekspedisjon, om bord samt en newzealender og en argentiner.

Nå er New Zealand i dialog med Norge og andre berørte land om situasjonen.

- Som Norge, har New Zealand informert de øvrige landene i traktaten om «Nilayas» ekspedisjon uten tillatelse. Vi har også bedt alle fartøyer i området om å kontakte myndighetene dersom de oppdager «Nilaya», sier Crichton.

Trues med straff Andhøys ekspedisjon er svært kontroversiell. Selv har eventyreren fortalt at målet med ekspedisjonen er å få svar på hva som skjedde da «Berserk» forsvant 22. februar i fjor, og å hedre kameratene med en blomsterseremoni.

Andhøy vil blant annet undersøke om det fortsatt ligger igjen utstyr fra «Berserk» på de avtalte ankringsplassene Horseshoe Bay og Backdoor Bay. Dersom utstyret er blitt fjernet, mener Andhøy at mannskapet må ha blitt pålagt å gjøre det.

Myndighetene på New Zealand varsler at Andhøy må regne med en straffereaksjon dersom han vender tilbake til landet.

- Myndighetene vurderer rettslige skritt dersom Andhøy skulle tenkes å returnere til New Zealand etter sin nåværende ekspedisjon, sier Crichton.

Norsk Polarinstitutt har ansvaret for å håndheve miljølovgivningen på Antarktis. Ifjor ble Andhøy ilagt et forelegg på 25.000 kroner for å ha unnlatt å varsle Polarinstituttet før han satte ut på Berserk-ekspedisjonen, for å ha unnlatt å utarbeide en foreløpig konsekvensutredning, og for ikke å ha sørget for tilstrekkelig forsikring/garanti for søk, redningsaksjoner eller syketransport.

I år har Polarinstituttet gjort det klart at de ikke ønsker at Andhøy skal oppholde seg i Antarktis uten godkjennelse, men at de vil vente med eventuelle reaksjoner til han returnerer til nordsiden av 60 grader sør

Frykter reprise Utenriksdepartementet på New Zealand legger ikke skjul på at de frykter en reprise på fjorårets tragiske hendelse.

- Sørishavet er et av de mest avsidesliggende og ugjestmilde områdene i verden, og myndighetene på New Zealand er selvsagt bekymret for muligheten for en gjentakelse av fjorårets hendelser i Rosshavet. Isforholdene i området er spesielt harde i år, forklarer Crichton.

Andhøy ankom New Zealand 2. januar i år. Han ble etterlyst av newzealandske tollmyndigheter for ikke å ha opplyst om at han var blitt deportert fra Canada og skal ha forlatt New Zealand i hui og hast.

Blant besetningen om bord er også en blindpassasjer som de skal ha fått med seg fra New Zealand. Ifølge talsmann for Andhøys ekspedisjon, Rune Supern Olsgaard, er vedkommende en 150 kilo tung maorikriger med ansiktstatoveringer, som gjemte seg i et trangt rom foran i båten da han ble nektet å være med.

Myndighetene på New Zealand har vært i kontakt med mannen underveis på turen, og han har opplyst at han har det bra. I natt hadde myndighetene ingen ytterligere opplysninger om vedkommende.

MOT ANTARKTIS: Den nye båten til Jarle Andhøy, russiskregistrerte «Nilaya». Foto: New Zealands kystvakt
MOT ANTARKTIS: Den nye båten til Jarle Andhøy, russiskregistrerte «Nilaya». Foto: New Zealands kystvakt Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling