New Zealand vil ha Andhøy etterforsket for drivstoffsøl

Angivelig drivstofflekkasje på Antarktis står oppført i politianmeldelsen.

POLITIANMELDT: New Zealand vil ha etterforsker Jarle Andhøy (t.v.), her med medreisende Samuel Massie, også for brudd på miljølovgivningen. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet
POLITIANMELDT: New Zealand vil ha etterforsker Jarle Andhøy (t.v.), her med medreisende Samuel Massie, også for brudd på miljølovgivningen. Foto: Neil Macbeth / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var direktør Jan Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt som i dag anmeldte eventyrer Jarle Andhøy til politiet.

Hovedpunktene i anmeldelsen er brudd på meldeplikten, da Andhøy ikke varslet seinest et år før «Berserk» satte kursen mot Antarktis, og at skuta ikke hadde forsikring, eller kunne stille garanti, for søk og redning.

Dette selv om Paul Watson og Sea Shepherd, som utførte søket etter «Berserk», ikke krever noen erstatning for de omkring 60 000 kronene organisasjonen brukte på helikopterbensin og annet.

- Vi forholder oss til norsk lov, sier Winther til Dagbladet.

Fått referat Direktøren sier han gjentatte ganger, i omkring et halvt år før «Berserk» forlot New Zealand, forsøkte å få kontakt med Andhøy - uten hell.

Den 33-årige eventyreren har vært i samtaler med det newzealandske polarinstituttet og hovedredningssentralene. Til stede var også ambassaderåd Håvard Austad fra den norske ambassaden i Canberra.

- Vi har en gjengivelse av hva som ble sagt på dette møtet, opplyser Jan Gunnar Winther.

- Det er fra newzealandsk side framsatt kritikk på ytterligere to punkter. Disse er oppført i anmeldelsen, men vi har ikke anmeldt Andhøy for dette, understreker Winther.

Tillatelse Han utdyper overfor Dagbladet hvilke punkter det er snakk om:

• Angivelige miljølovbrudd. «Berserk» skal ifølge newzealandske myndigheter ha lekket drivstoff ved Scott-basen.

• Aktivitet i vernede områder. Winther sier dette kan være både områder der pingvinkolonier holder til, eller områder med verneverdige kulturminner.

LEVERTE ANMELDELSE: Direktør Jan Gunnar Winther (t.h.) ved Norsk Polarinstitutt. Her på ekspedisjon mellom Svalbard og Grønland. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk SCANPIX .
LEVERTE ANMELDELSE: Direktør Jan Gunnar Winther (t.h.) ved Norsk Polarinstitutt. Her på ekspedisjon mellom Svalbard og Grønland. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk SCANPIX . Vis mer

- Det kreves igjen en spesiell tillatelse for å ferdes i slike områder, sier Winther.

Var nevnt - Det er ikke vi som ber om etterforskning av dette, men vi konstaterer at New Zealand har påpekt det, understreker han.

Førstestatsadvokat Lars Fause bekrefter overfor Dagbladet at de to punktene står i anmeldelsen, og at de ble tatt opp på møtet mellom statsadvokaten og Norsk Polarinstitutt klokka 10 i dag.

- De var nevnt. Men vi gjør ikke annet nå enn å sette saken i gang. Vi går ikke inn i materien, før Riksadvokaten har besluttet at saken skal etterforskes, påpeker Fause.

- Anmeldelsen vil bli lest grundig, sier han, og legger til:

- Informasjonen i anmeldelsen danner grunnlag for etterforskninga, det er jo klart.

Stiller spørsmål Advokat Nils Jørgen Vordahl, som er en god venn av og talsmann for Andhøy i Norge, sier 33-åringen ikke var overrasket over at det kom en anmeldelse. Det gjorde også Andhøy det klart overfor Dagbladet tidligere i dag.

- Vi har fokus på det tragiske som har skjedd. Alt annet blir underordnet, sier Vordahl til Dagbladet.

Han stiller likevel spørsmål ved kravet om forsikring.

- Jeg har i dag spurt Norsk Polarinstitutt om hvilken sum som ville vært tilstrekkelig som forsikring for denne turen. Jeg forstår det jo slik at man ville trengt forsikring både for søk og redning, sier Vordahl.

- Det spørsmålet har jeg ikke fått svar på. I tillegg har jeg sjekket opp om noen virkelig ville forsikret denne ekspedisjonen. En rein redningsoperasjon er relativt lett gjennomførbar hvis du veit hvor personen befinner seg. Brekker du beinet på Antarktis, fraktes du ut i fly, illustrerer Vordahl.

KRITISK: Advokat og Andhøy-talsmann Nils Jørgen Vordahl. Foto: Privat
KRITISK: Advokat og Andhøy-talsmann Nils Jørgen Vordahl. Foto: Privat Vis mer

- Men det er svært vanskelig å skaffe forsikring for en så omfattende søkeoperasjon.

- Vil man ikke sa si at ekspedisjonen aldri burde reist?

- Det kan hende. Men det jeg sier er at vi er helt på upløyd mark her.

Vordahl sier han ikke kjenner til kritikken fra New Zealand, da han ikke har fått oversendt anmeldelsen enda.

MOTTOK ANMELDELSE: Førstestatsadvokat Lars Fause ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter,  kjenner til innvendingene fra New Zealand. 
Foto: Kaja Baardsen / Dagbladet
MOTTOK ANMELDELSE: Førstestatsadvokat Lars Fause ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter, kjenner til innvendingene fra New Zealand. Foto: Kaja Baardsen / Dagbladet Vis mer