News fikk skryt for brannsikkerheten

Olaf Arnstad, medeier i News, sier at de fikk skryt av brannvesenet for arbeidet de gjorde med brannsikring. Brannvesenet i Trondheim sier det er greit å bruke egnet pulverapparat mot frityrbrann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Arnstad og daglig leder Geir Haugen sier de brukte store ressurser på å brannsikre den store trehus-restauranten, som kunne huse opp til 1.238 gjester. Restauranten var av brannvesenet definert som «særskilt brannobjekt», på grunn av det store antallet gjester og at restauranten lå i en trebygning. Den som eier et særskilt brannobjekt blir møtt av spesielle krav til å dokumentere arbeidet med brannsikring.

- Vi fikk skryt av brannvesenet da de var på besøk i høst, etter at ei frityrgryte hadde ført til brann på utestedet Vekteren like før, sier Arnstad.

Pulver eller ikke?

Søndag sa Direktoratet for brann- og elsikkerhet til Dagbladet at de var kritiske til at kokken forsøkte å slukke frityrbrannen med et pulverapparat. Ifølge direktoratet kan pulverapparat skape en trykkbølge som sprer brennende olje utover kjøkkenet. Den kritikken stiller Arnstad og Haugen seg uforstående til.

- Da vi hadde besøk av brannvesenet i etterkant av brannen på Vekteren, fikk vi vite at slukkeutstyret vi hadde på kjøkkenet var tilstrekkelig mot enhver brann som kunne oppstå her, sier Geir Haugen.

Han forteller at det hang to brannslukningsapparater på kjøkkenet, ett pulverapparat merket ABC og ett som inneholdt CO2.

Geir Haugen sier han er usikker på om kokken Viktor Skjærvik brukte CO2-apparatet, eller pulverapparatet da han slukket.

- Viktor var rimelig sjokkert. Jeg måtte trekke ham ut av kjøkkenet sekunder før det var overtent, sier Haugen.

Pulver kan være OK

Fagleder for brannforebygging hos brannvesenet i Trondheim, Einar Nyberg, sier til NTB at det kan være helt OK å slukke frityrbrann med pulverapparat.

- Det beste er å legge noe over brannen, et lokk for eksempel, men man kan også bruke pulverapparat merket ABC, godkjent for bruk mot oljebrann. CO2-apparat eller skumapparat er også bra. Det viktigste er at den som bruker apparatet har fått opplæring.

NTB har fått opplyst fra News-ledelsen at kokken har deltatt på flere øvelser i bakgården, der han har håndtert brannslukningsapparat.

- Han har helt sikkert gjort så godt han kunne. Vi sier alltid at folk skal prøve å slukke, men at de ikke skal forsøke å bli helter. Det viktigste er at folk kommer seg ut, så er det vår oppgave å slukke brannene, sier Nyberg.

(NTB-Erik Veigård)