MEDIESKANDALE: Den britiske statsministeren David Cameron har lovet offentlig gransking av News of the World, etter nye opplysninger i den såkalte avlyttingsskandalen. Nå legges avisa ned. Siste utgave kommer på søndag. Foto: EPA/KERIM OKTEN
MEDIESKANDALE: Den britiske statsministeren David Cameron har lovet offentlig gransking av News of the World, etter nye opplysninger i den såkalte avlyttingsskandalen. Nå legges avisa ned. Siste utgave kommer på søndag. Foto: EPA/KERIM OKTENVis mer

News of the World legges ned

Etter skandaleavsløringene denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skandaleavisa News of the World legges ned, etter hackingavsløringene denne uka.

Siste utgave av den britiske erketabloiden selges søndag, skriver The Guardian.

- Etter å ha konsultert flere kollegaer, har jeg avgjort at vi må utføre videre handlinger med hensyn til avisa. Utgaven førstkommende søndag vil bli den siste utgaven av News of the World, sier James Murdoch i en uttalelse til sine ansatte i dag.

- Umenneskelig Han er sønnen til den australske mediemogulen Rupert Murdoch og sjef for selskapet News Corporation i Europa og Asia.

De eier den 168 år gamle britiske tabloidavisa, som har et opplag på 2,6 millioner.

Avisa kommer ut en gang i uka, hver søndag. Det ikke vil være noen annonser i den siste utgaven, annonseplassene skal gis bort til veldedige organisasjoner. I tillegg vil alle inntektene fra søndagens avis doneres bort.

- De gode tingene ved News of the World er blitt overskygget av dårlig oppførsel. Hvis de siste beskyldningene er sanne, er dette umenneskelig, sier han videre.

Nye avsløringer The Guardian avslørte mandag at detektiver fra Scotland Yard skal ha funnet beviser på at journalister fra News of the World hacket seg inn på telefonsvareren til den savnede jenta Milly Dowler i 2002 - og slettet meldinger fra telefonsvareren hennes. Dowler ble funnet drept seks måneder seinere.

Meldingene skal ha blitt slettet de første dagene etter at jenta forsvant i 2002, angivelig for at det skulle bli plass til nye meldinger. Dette gjorde ga hennes familie og venner håp om at hun fortsatt kunne være i live.

I tillegg mener politiet at de kan ha slettet betydningsfulle bevis.

4000 mulige ofre Tirsdag ble det kjent at politiet også har vært i kontakt med de pårørende i en annen drapssak fra 2002 i forbindelse med telefonhackingen. I tillegg ble det kjent at avisa også kan ha avlyttet telefonene til pårørende etter terrorangrepene i London i 2005.

Ifølge Sky News kan det ha vært så mange som 4000 ofre for telefonhackingen.

Avsløringene har skapt voldsomme reaksjoner i Storbritannia. I går var det krisemøte i det britiske underhuset, og statsminister David Cameron lovet en offentlig gransking av skandalen, ifølge BBC.

Avlyttet kjendiser og politikere Tabloidavisa har tidligere innrømmet å ha avlyttet telefonene til en rekke kjendiser. I tillegg skal de ha avlyttet telefonene til en rekke politikere.

De tidligere avsløringene har blant annet ført til at minst fem personer er blitt arrestert, deriblant News of the World-journalist Clive Goodman og privatdetektiv Glenn Mulcaire.

- I 2006 fokuserte politiet etterforskningen på to menn, og begge ble fengslet. Men News of the World og News International klarte ikke å komme til bunns i de gjentatte ugjerningene som fant sted, sier James Murdoch videre i uttalelsen.

Erkjenner feil - Som resultat av dette, trodde News of the World og News International at dette bare dreide seg om en reporter. Vi har nå frivillig gitt materiale til politiet som jeg tror vil vise at dette ikke stemte. Dette vil få konsekvenser for de som sto bak ugjerningene.

FORSVANT: Milly Dowler ble meldt savnet i 2002, og seinere funnet drept. I dagene etter at hun forsvant skal journalister fra News of the World ha hacket seg inn på telefonen hennes. Foto: AP Photo/Surrey Police
FORSVANT: Milly Dowler ble meldt savnet i 2002, og seinere funnet drept. I dagene etter at hun forsvant skal journalister fra News of the World ha hacket seg inn på telefonen hennes. Foto: AP Photo/Surrey Police Vis mer

Murdoch sier videre at representanter for avisa uttalte seg til det britiske parlamentet uten å kjenne til alle fakta i saken.

- Selskapet betalte også erstatninger som ble godkjent av meg. Jeg vet nå at jeg ikke hadde oversikt over det fullstendige bildet da jeg godkjente dette. Dette var galt, og jeg angrer dypt, sier han videre.

I dag ble det også kjent at avisa skal ha betalt bestikkelser på rundt en million kroner til ansatte i politiet. To politietterforskninger pågår.

Fortvilelse og raseri Ifølge Sky News skal de ansatte ha blitt fortvilet og rasende etter at det ble kjent at avisa legges ned. Raseriet skal særlig ha blitt rettet mot tidligere redaktør, Rebekah Brooks, nåværende sjef i News International, et datterselskap av News Corporation.

Ifølge den britiske avisa The Independent skal Rebekah Brooks personlig ha godkjent arbeidet til privatetterforskeren, som seinere ble brukt av News of the World til blant annet å spore opp familien til savnede Milly Dowler.

- Jeg kan forstå hvordan disse avgjørelsene kan føles. Særlig for de av dere som nå vil forlate selskapet. Vi vil selvsagt kommunisere nærme med dere den neste tida, sier James Murdoch.ERKJENNER FEIL: James Murdoch annonserte i dag at News of the World legges ned. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool
ERKJENNER FEIL: James Murdoch annonserte i dag at News of the World legges ned. Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool Vis mer