Newzealandske myndigheter var bekymret for«Berserks» passløse «blindpassasjer»

Varslet chilenske myndigheter om mulig kidnapping.

PASS-LØS: Newzealanderen Busby Noble, her sammen med en fra den chilenske marinen, har vært i kontakt med new zealandske myndigheter i Chile.  Foto: Armada de Chile
PASS-LØS: Newzealanderen Busby Noble, her sammen med en fra den chilenske marinen, har vært i kontakt med new zealandske myndigheter i Chile. Foto: Armada de ChileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nydøpte båten «Berserk», tidligere «Nilaya», ble tatt i arrest av chilenske myndigheter på lørdag. Om bord var med blant annet nordmennene Jarle Andhøy og Samuel Massie, og den passløs «blindpassasjeren» Busby Noble.

Jarle Andhøy har ikke ennå fått en skriftlig begrunnelse for hvorfor de blir holdt på marinebasen. Begrunnelsene fra både chilenske og newzealandske myndigheter har i norsk presse vært mange.

Andhøy og Massie har ikke vært i kontakt med norsk UD, men Noble har vært i kontakt med de newzealandske myndighetene i Chile.

- Vi har vært i kontakt med den newzealandske personen om bord på «Nilaya». Vi har gitt ham konsulær bistand, noe som kan inkludere utsendelse av nødpass, sier en talsmann for utenriksdepartementet i New Zealand til Dagbladet.

- Det jeg kan si er at vi var bekymret for om Noble var kidnappet. I tillegg var ekspedisjonen til Rosshavet ulovlig.

KONTAKT: Representanter fra chilenske myndigheter er ifølge Olsgaard stadig om bord i båten. Foto: Armada de Chile
KONTAKT: Representanter fra chilenske myndigheter er ifølge Olsgaard stadig om bord i båten. Foto: Armada de Chile Vis mer

Derfor har newzealandske myndigheter informert chilenske myndigheter om dette, forteller hun.

Politisk aktivist Talspersonen informerer også om at Noble, som en politisk aktivist fra det venstreorienterte partiet Mana party, har snakket med familien sin.

Noble har opplyst om at han har hatt det bra under reisen over havet. Hun kan ikke bekrefte om de vil gi Noble nødpass.

-Noble har også informert oss i ambassaden om at han er i god behold, og at han er trygg, sier hun.

Talspersonen kan ikke si når disse samtalene fant sted.

Også Rune «Supern» Olsgaard, talsmann for Andhøy-ekspedisjonen, sier til Dagbladet at Noble har hatt kontakt med konsulatet, blant annet for å fortelle at han var med på båten frivillig.

- Sjekker båten «Berserk» blir holdt inne på marinebasen i Puerto Williams, sør i Chile, og blir bevoktet av væpnede vakter. Olsgaard forteller at representanter for den chilenske marinen stadig er om bord i båten.

ANHOLDT:  Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy.  Foto: Armada de Chile
ANHOLDT: Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy. Foto: Armada de Chile Vis mer

- Jeg vet ikke om det har vært avhør, men de har mye kontakt med marinen, sier Olsgaard. Han forteller at de også har sjekket båten, for å forsikre seg om at det ikke var noen tekniske feil.

Utenriksdepartementet bekrefter kontakten med Busby Noble (53).