Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO: - Ikke rett til lønn om skolen stenger

Flere steder i landet er skoler stengt på grunn av frykt for Corona-smitte. Beskjeden fra arbeidsgiverorganisasjonen NHO er at en ikke har rett til sykepenger eller omsorgslønn.

STENGER SKOLER: Flere steder i landet stenger skolene nå på grunn av frykten for corona-smitte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STENGER SKOLER: Flere steder i landet stenger skolene nå på grunn av frykten for corona-smitte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Flere steder i landet er skoler stengt på grunn av frykten for Corona-smitte. Sist ut er meldinger om at Oslo-skolen også vil stenge fra mandag.

Men hvilke rettigheter har foreldrene om dette skjer?

- Det oppstår en rekke ulike situasjoner og utfordringer som følge av den stadige utviklingen av smitte, og ikke alle disse har klare løsninger i regelverket, sier Margrethe Meder, avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester til Dagbladet.

På spørsmål om hvilke rettigheter en arbeidstaker har om skoler og barnehager stemmer, svarer hun:

- Når det gjelder adgangen til å være hjemme med barn, sier loven at man har slikt rett i ti dager med rett til omsorgslønn dersom barn eller barnepasser er syk.

- Derimot gir regelverket slik det nå er etter vårt syn ikke den samme retten dersom skole eller barnehage stenges som et preventivt tiltak og ikke grunnet sykdom, sier Meder, som understreker at denne type fravær likevel vil være legitimt.

- Man kan tenke seg ulike løsninger - hjelp fra familie og venner, ulønnet permisjon, ferie, avspasering eller mulighet til å arbeid på andre tider, eventuelt hjemmefra. Her må virksomhetene søke å finne gode løsninger i dialog med sine ansatte.

Krever Erna på banen

Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum reagerer og krever statsministeren på banen. Han sier flere av deres medlemmer jobber i bransjer som ikke uten videre kan ha hjemmekontor. Beskjeden de har fått når de har kontaktet Nav er i tråd med det NHO kommer med.

- De har ingen plan. Man får ikke sykepenger for å være hjemme med friske barn, heller ikke pleiepenger eller andre ordninger. Da må man altså ta fri uten lønn eller bruke ferie. Det vil skape en håpløs urettferdighet sammenlignet med yrker der man bare kan ta med seg PC en hjem, mener Eggum.

- Det er uakseptabelt at regjeringen har gjennomført en haug med pressekonferanser - uten å lansere en plan for hvordan de skal sikre folk ei lønn å leve av, sier Eggum og fortsetter.

- Vi er i en ekstraordinær situasjon, da må vi ha modige politisk ledelse som evner å holde sammen samfunnet. Det ser ikke lyst ut. Nå håper jeg regjeringen kjapt leverer. Det er nok usikkerhet som det er, sier han.

Hele Norges coronakart