Statsbudsjettet for 2020

NHO advarer:- Ikke rør «lottogevinsten»!

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer regjeringen mot å bruke mer oljepenger selv om oljefondet har vokst kraftig i løpet av året.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag klokka 10 legger regjeringen fram statsbudsjettet for 2020. Allerede klokka 0800 offentliggjør finansdepartementet noen nøkkeltall som vekstanslag, sysselsetting og ledighet, budsjettimpuls og oljepengebruk.

Gjennom lekkasjer vet vi at blant annet at forsvaret får 2, 4 milliarder mer til å oppfylle gjeldende langtidsplan, 7 milliarder til ulike klimatiltak, barnetrygden for barn inntil seks år øker, bistanden skal holdes på én prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), og ikke minst skal regjeringen bruke to milliarder ekstra på kollektivtrafikk og til å få ned bompengegjelda.

Ubetalte regninger

Det vi ikke vet, er hvordan satsingene finansieres. Dørum advarer mot å dekke bompengeregninga med oljepenger. Oljefondet har vokst med drøyt 900 milliarder kroner siden årsskiftet. Men NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer mot å la seg friste til å bruke av deler av denne «lottogevinsten».

- Selv om at man har blitt rikere, må det tas hensyn til at noe av verdiøkningen skyldes rekordsvak krone og langvarig børsoppgang.

Uansett er det en del ubetalte regninger der framme. Så om du får en uventet lottogevinst, som Norge har fått dette året, er ikke framtidige problemer løst. Forutsetningen for å bruke en lottogevinst må være at du uansett har tilstrekkelig med penger etterpå. Det tror jeg ikke regjeringen kan si med sikkerhet, sier Dørum, og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer