Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statsbudsjettet for 2020

NHO advarer:- Ikke rør «lottogevinsten»!

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer regjeringen mot å bruke mer oljepenger selv om oljefondet har vokst kraftig i løpet av året.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer

I dag klokka 10 legger regjeringen fram statsbudsjettet for 2020. Allerede klokka 0800 offentliggjør finansdepartementet noen nøkkeltall som vekstanslag, sysselsetting og ledighet, budsjettimpuls og oljepengebruk.

Gjennom lekkasjer vet vi at blant annet at forsvaret får 2, 4 milliarder mer til å oppfylle gjeldende langtidsplan, 7 milliarder til ulike klimatiltak, barnetrygden for barn inntil seks år øker, bistanden skal holdes på én prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), og ikke minst skal regjeringen bruke to milliarder ekstra på kollektivtrafikk og til å få ned bompengegjelda.

Ubetalte regninger

Det vi ikke vet, er hvordan satsingene finansieres. Dørum advarer mot å dekke bompengeregninga med oljepenger. Oljefondet har vokst med drøyt 900 milliarder kroner siden årsskiftet. Men NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarer mot å la seg friste til å bruke av deler av denne «lottogevinsten».

- Selv om at man har blitt rikere, må det tas hensyn til at noe av verdiøkningen skyldes rekordsvak krone og langvarig børsoppgang.

STRAMT: Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum (til høyre), advarer regjeringen mot å bruke oljepenger til å dekke store budsjettsatsinger. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad advarer mot avgifter som rammer de svakeste hardest. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STRAMT: Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum (til høyre), advarer regjeringen mot å bruke oljepenger til å dekke store budsjettsatsinger. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad advarer mot avgifter som rammer de svakeste hardest. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Uansett er det en del ubetalte regninger der framme. Så om du får en uventet lottogevinst, som Norge har fått dette året, er ikke framtidige problemer løst. Forutsetningen for å bruke en lottogevinst må være at du uansett har tilstrekkelig med penger etterpå. Det tror jeg ikke regjeringen kan si med sikkerhet, sier Dørum, og fortsetter:

Stramt budsjett

- Jeg håper og tror at budsjettet vil være stramt, at oljepengebruken vil vokse mindre enn fastlandsveksten. Norsk økonomi trenger ikke stimulanser, tvert imot, vi skal omstille oss fra olje til noe annet. Hullet må ikke fylles av mer offentlig virksomhet, men av flere private jobber.

- Og uansett hvordan man snur og vender på tallene, tyder alt på at vi er på en ikke bærekraftig kurs når det gjelder statsfinansene. Det vil være innstrammingsbehov framover. Da må man holde tilbake nå for å gjøre de seinere inndekningsutfordringene mindre. Det vil være tankevekkende hvis denne regjeringen legger opp til at en allerede rekordstor offentlig sektor skal ta enda større plass i økonomien, sier Dørum.

NHOs sjeføkonom sier at både hensynet til statsfinansene på sikt og hva norsk økonomi nå tåler, tilsier en gjerrig oljepengebruk.

Trump-effekten

I en analyse av utsikter for norsk økonomi fram mot 2030 viser NHO til mørkere skyer over verdensøkonomien. Hovedårsaken er handelskrigen mellom USA og Kina, som Donald Trump har satt i gang. Vekstanslagene for verdensøkonomien er nedjustert.

Dørum sier Trump-effekten så langt er liten i Norge, men eksportbedriftene vurderer situasjonen mer negativt.

- Det er nærliggende å tro at det er det som skjer rundt oss, der Trump har mye av skylda, farger stemningen i norske eksportbedrifter, sier Dørum.

Advarer mot usosiale avgifter

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er enig i at regjeringen ikke bør øke oljepengebruken.

- Vi får ikke nok ut av de oljepengene vi bruker i dag. Sysselsettingen er ikke god nok. Effekten av oljepengebruken har ikke vært synlig i arbeidsmarkedet. Så vi må få mer ut av de oljepengene vi bruker i dag, sier Bjørnstad.

Han sier det ikke er rom for mer skattekutt.

- Skattekuttene har ikke hatt noen særlig effekt på jobbskaping. I stedet har vi fått utgiftskutt og avgiftsøkninger som rammer de fattigste hardest.

Hvis det kommer nye avgifter, som CO₂-avgift, må fordelingseffekten vurderes nøye. Hvis avgiftene rammer de svakeste hardest, bør det kompenseres. Skal vi få til omstilling, må den oppleves rettferdig, sier LO-økonomen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media