Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO avlyser regjeringens likelønnsprosjekt

- Regjeringserklæringen var ikke noe statlig lønnsdiktat, sier direktør John G. Bernander.

- OVERALTER TIL PARTENE: NHO-direktør John G. Bernander mener de rødgrønne igjen overlater til partene å finne løsninger på likelønn for kvinner. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- OVERALTER TIL PARTENE: NHO-direktør John G. Bernander mener de rødgrønne igjen overlater til partene å finne løsninger på likelønn for kvinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Allerede dagen etter at regjeringen la fram sitt forslag til likelønnsløft går NHO langt i å hevde at erklæringen ikke vil ha noen påvirkning på det neste tariffoppgjøret. De mener regjeringen selv har plassert ansvaret utenfor egen rekkevidde.

- Hva er NHOs kommentar til at regjeringen har bestemt seg for et likelønnslønnløft?

- At de har bestemt det er vel å ta hardt i, sier NHO-direktør John Bernander til Dagbladet i formiddag.

- Staten største synder
I går presenterte SV regjeringserklæringen som en avgjørende gjennombrudd for likelønn. NHO mener regjeringserklæringen bare understreker at ballen ligger hos LO og NHO, akkurat som ved tidligere oppgjør.

- Regjeringen overlater til partene i arbeidslivet å ta problemstillingen med likelønn, sier Bernander.

Dermed ser ikke NHO noe vesentlig forskjell på det kommende og tidligere lønnsoppgjør. Bernander mener uansett at NHO har færre synder å betale for enn arbeidsgiverne i staten.

- Manglende likelønn er et langt mindre problem innenfor våre områder enn i det offentlige, sier Bernander.

Avhengig av LO og NHO
Dagbladet kjenner til at det både i LO og NHO er vilje til å ta hensyn til de rødgrønnes ønsker, men at det ikke oppfattes som  forpliktene og er svært omdiskutert internt i de ulike forbundene.

I praksis betyr dette at alle likelønnsløft er avhengige av LO og NHOs vilje til å ta grep om kvinners lønn.

Stoltenberg-regjeringen har også varslet at den ikke vil gå løfte kvinner i offentlig sektor uten at partene i arbeidslivet stiller opp for privat sektor.

NY REGJERINGSERKLÆRING: «Avhengig av hvor langt partene har kommet i dette arbeidet er regjeringen innstilt på å gå inn i en nærmere dialog om likelønnsspørsmålet allerede i forbindelse med tariffoppgjøret 2010.»

Det står i den nye politiske plattformen til den rødgrønne regjeringen. Foto: BJØRN LANGSEM
NY REGJERINGSERKLÆRING: «Avhengig av hvor langt partene har kommet i dette arbeidet er regjeringen innstilt på å gå inn i en nærmere dialog om likelønnsspørsmålet allerede i forbindelse med tariffoppgjøret 2010.» Det står i den nye politiske plattformen til den rødgrønne regjeringen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Andre får mindre
Skal det settes av spesielle midler, for eksempel i en «likelønnspott», under forhandlingene, så betyr det at andre arbeidstakere og grupper må akseptere dårligree lønnsoppgjør.

- Hvordan vil likelønn som tema prege kommende oppgjør?

- Likelønnproblematikken skal selvfølgelig adresseres innenfor lønnsrammen som er forøvrig, sier Bernander.

- En dag å feire
Før regjeringen la fram sin erklæring for fire nye år i går, jublet leder i Norsk Tjenestemannslag over de rødgrønnes forslag til likelønnsløft og erklærte at 7. oktober er en dag kvinner bør feire.

Regjeringen erklærte i går at de vil jobbe for et likelønnsløft, men formuleringene var langt mindre forpliktende enn det både Sykepleier- forbundet og SV håpet på.

I dag kommer det første tegnet på at likelønnsformuleringene kan være for vage.

- LOVER INGENTING: - Dette bare bekrefter jo det vi har sagt hele tiden: Regjeringen har ikke lovt noenting. Dette kan ikke overtales til partene alene, sier leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann til Dagbladet. Foto: SCANPIX
- LOVER INGENTING: - Dette bare bekrefter jo det vi har sagt hele tiden: Regjeringen har ikke lovt noenting. Dette kan ikke overtales til partene alene, sier leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer

Ikke styrende
Hos arbeidsgiver- organisasjonen på Majorstua ser de ikke regjeringens erklæring som styrende for kommende lønnsoppgjør.

- Vi er glade for at de i regjeringserklæringen ikke forsøker seg på et statlig lønnsdiktat, sier Bernander.

- Ligger det noen incentiver i de rødgrønnes regjeringserklæring for økt i likelønn?

- Innenfor vårt område har vi ansvar for forhandlingene. Til slutt er det våre bedriftsledere som skal ta regningen for økt lønn etter oppgjørene. Vi har ikke  et storting å lene oss på, sier Bernander med henvisning til at de rødgrønne bruke skattebetalernes penger på å finansiere likelønn i offentlig sektor.

- Regjeringen har ikke lovt
- Dette bare bekrefter jo det vi har sagt hele tiden: Regjeringen har ikke lovt noenting. Dette kan ikke overtales til partene alene, sier leder for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lisbeth Normann til Dagbladet.

NSF-lederen peker på Likelønnskomisjonens konklusjon.

- Tradisjonelle forhandlingssystemer virker ikke for å utjevne likelønn. Det har vi sett i over 20 år og gaper fortsetter bare å øke, sier Normann.

VIL LAGE KAOS: 88 000 rasende sykepleiere kan skape helse-kaos, hvis Jens ikke hever lønna. Det skrev Dagbladet mandag.
VIL LAGE KAOS: 88 000 rasende sykepleiere kan skape helse-kaos, hvis Jens ikke hever lønna. Det skrev Dagbladet mandag. Vis mer

- Fornøyd med løsningen
- Lønnsforhandlinger har alltid vært mellom partene. Sånn har det vært, og sånn må det alltid være, sier NTL-leder Turid Lilleheie til Dagbladet.

Lilleheie reagerer på NSF nedsabling av likelønnsløftet.

- Hvis de ikke vil ha pengene, kan jeg gjerne ta dem, sier Lilleheie. Hun understreker samtidig at hun ser utfordringene med likelønnsløftet.

- Vi er nødt til å prioritere, men hvis vi ikke klarer å gjøre jobben vår, så får vi ikke penger. Men jeg er fornøyd med løsningen, sier Lilleheie.

REAGERER PÅ SYKEPLEIERNE: - Hvis Norsk Sykepleierforbund ikke vil ha pengene, kan jeg gjerne ta dem, sier NTL-leder Turid Lilleheie. Foto: STEINAR BUHOLM
REAGERER PÅ SYKEPLEIERNE: - Hvis Norsk Sykepleierforbund ikke vil ha pengene, kan jeg gjerne ta dem, sier NTL-leder Turid Lilleheie. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling