PROVOSERER SP: NHO-leder Kristin Skogen Lund sa under sin åpningstale på NHOs årskonferanse at Norge bør minimere antall kommuner. Det får Senterpartiet til å se rødt. De mener NHO ikke har vært ute i distriktene og sett hva sammenslåing betyr i praksis.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
PROVOSERER SP: NHO-leder Kristin Skogen Lund sa under sin åpningstale på NHOs årskonferanse at Norge bør minimere antall kommuner. Det får Senterpartiet til å se rødt. De mener NHO ikke har vært ute i distriktene og sett hva sammenslåing betyr i praksis. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- NHO bør reise på studietur Norge rundt

Senterpartiet raser mot NHOs visjon om tvangssammenslåinger i Kommune-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under åpningen av NHOs årskonferanse, som har fått navnet «Alle gode krefter», tok NHO-leder Kristin Skogen Lund til orde for en mer aktiv kommunesammenslåing for å få et mer effektivt Norge.

- Dette er en fullstendig avsporing. Jeg synes det er rart at NHO velger å sette inn kruttet mot småkommunene.  Små kommuner opptar bare en liten del av utgiftene til norsk kommuneøkonomi, det vil ikke være mye å spare inn. Vi må heller se på ineffektivitet i staten der de store pengene går, sier nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Bør reise på studietur Ifølge NHO-leder Skogen Lund holder det ikke med frivillige sammenslåinger og folkeavstemninger. Regjering og Storting må på bane, mener hun.

- Det er to ting som mangler i debatten: lokaldemokrati - og geografi. Små kommuner kan ha store avstander - slår man to kommuner sammen behøver ikke det bli mer effektivt. Jeg er for frivillighet og gode lokale prosesser, ikke avgjørelser fra bedrevitere som bor i Oslo, sier Senterpartileder og kommunalminister, Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

- Noen kunne trengt en studietur Norge rundt, sier Navarsete.

Tvangssammenslåing Ifølge Skogen Lund ønsker kommuner selv å sammenslå, men får det ikke til med mindre de tvinges til det:

- Flertallet er for større og sterkere og færre kommuner.  Men alle er for omstilling inntil det gjelder oss selv. Vi tror at frivillighet og folkeavstemninger holder, men da skjer det ingenting. Regjering og Storting bør ta ansvar for hensiktsmessig kommunestruktur for behovet i dag,  ikke for det vi hadde for 50 år siden, sier Skogen Lund.

- Uansett problem, så er kommunesammenslåing svaret, sukker Vedum oppgitt.

- Vil folk slå seg sammen, så kan de det. Men å bruke tvang, fordi noen i Oslo mener de vet bedre, det går ikke. Jeg tror de som bor lokalt vet best selv, også får vi stole på dem, sier Vedum.


Forgubbing av distriktene Skogen Lund mener kommunene ikke klarer å gape over alle oppgavene de står overfor - og bedre ble det ikke da samhandlingsreformen ble innført fra nyttår.

MANGLER GEOGRAFIKUNNSKAP: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (t.v.) i samtale med fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud under NHOs årskonferanse på Operaen. Hun synes NHOs utspill mangler forståelse for geografi og lokaldemokrati. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MANGLER GEOGRAFIKUNNSKAP: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (t.v.) i samtale med fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud under NHOs årskonferanse på Operaen. Hun synes NHOs utspill mangler forståelse for geografi og lokaldemokrati. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Kommunens oppgaver er flere, dyrere, og  mer kompetansekrevende. Situasjonen er fraflytting, forgubbing av distriktene og tilsvarende press på byene. Men i denne situasjonen velger vi å tviholde på en struktur som ikke har forandret seg på 50 år.

- Vi må innse hvordan Norge er. Vi er et inneffektivt land - det er det vi liker, vi vil ha spredt bosetting. Tenk på suksessen Hurtigruta, det var folk på hvert nes, og hver brygge - det er det Norge som jeg er sikker på at NHO liker å vise frem når de har gjester fra utlandet, sier Vedum.

Seinere i dag møter Navarsete Rigmor Aaserud, Ola Elvestuen i Venstre, og Høyre-leder Erna Solberg til debatt, om blant annet kommunesammenslåing.

- DERFOR ELSKET VI HURTIGRUTA: Senterpartiet trekker frem eksempelet Hurtigruten, som i fjor klistret tv-seere til skjermen for å se reisen fra Bergen til Kirkenes. De mener det viser hva vi elsker med Norge - nemlig at det bor folk på hvert nes og på hver odde. Foto: Kirsten M. Buzzi
- DERFOR ELSKET VI HURTIGRUTA: Senterpartiet trekker frem eksempelet Hurtigruten, som i fjor klistret tv-seere til skjermen for å se reisen fra Bergen til Kirkenes. De mener det viser hva vi elsker med Norge - nemlig at det bor folk på hvert nes og på hver odde. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer