Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NHO-direktøren: - Enig med Piketty i alt, stort sett

Ikke bare venstresida som trykker den franske stjerneøkonomen til sitt bryst.

ENIG:  NHO-direktøren er enig med den franske stjerneøkonomen Thomas Piketty (43) i nesten alt, sier hun til Dagbldaet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ENIG: NHO-direktøren er enig med den franske stjerneøkonomen Thomas Piketty (43) i nesten alt, sier hun til Dagbldaet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NHO-direktør Kristin Skogen Lund deltok i dag formiddag i en paneldebatt med den franske stjerneøkonomien Thomas Piketty, etter at sistnevnte hadde holdt et foredrag i Universitet i Oslos aula på Karl Johan.

I foredraget gjentok Piketty hovedpoengene fra bestselgeren «Kapital i det 21. århundre», der han viser han til at de økonomiske ulikhetene i verden øker, og at de aller rikeste blir stadig rikere. Hovedkonklusjonen hans er at årsaken til økende forskjeller er at avkastning på kapital er og har vært større enn den generelle økonomiske veksten. Formue avler formue, med andre ord.

Piketty har tidligere tatt til orde for en global progressiv formuesskatt for å bøte på dette.

- Globalisering er en del av bildet, men det kan ikke være hele forklaringen, understreket Piketty under sitt foredrag i Oslo.

- Enig i nesten alt NHO har i årevis kjempet for lavere skatter - og har særlig satt inn mye på å få bukt med formuesskatten. Da Dagbladet spør Skogen Lund om hun er enig med Piketty i noe, svarer hun likevel:

- Jeg satt jo nettopp i debatten og sa at likhet er en dyd. Jeg er enig i alt han sier, jeg, stort sett, sier hun.

Hun avviser bestemt at den norske formuesskatten har noe som helst med Pikettys betrakninger å gjøre.

- Det har ingenting med dette å gjøre, etter min mening. Det som står for så godt som all omfordeling i Norge, er velferdssystemet vårt og inntektsskattene. Derfor er det helt avgjørende å ha en økonomi og et næringsliv som produserer verdier, som gjør at vi kan ha den omfordelingen. Grunnen til at jeg er imot formuesskatt, er at jeg mener at den ikke gir insentiver til å investere Og den diskriminerer norske eiere. Den er derfor verdiforringende, og det går ut over alle - ikke minst dem som er avhengige av velferdsgodene, sier Skogen Lund.

- Er Piketty misforstått når han blir tatt til inntekt for venstreside-politikk i Norge?

- Jeg kan si det sånn at jeg er enig i det Ap-leder Jonas Gahr Støre skrev i Aftenposten i dag, nemlig at vi trenger et skattesystem som er rettferdig. Men det må insentivere til arbeid og til investeringer. Og så tror jeg det er ulike oppfatninger om hva slags skattesystem man da bør ha, men jeg tror det er viktig ikke å forveksle begrepene. I Norge har denne debatten handlet for mye om omfordeling og det jeg har kalt symbolpolitikk, som sikkert noen ikke liker at jeg kaller det. Men jeg mener det må handle om hvordan vi skaper mest mulig verdier, som er forutsetningen for at vi kan ha likhet i samfunnet, sier hun, og legger til et spørsmål:

- Er det likhet som gir vekst, eller er det vekst som gir likhet? Jeg tror det er begge deler. Likhet er en forutsetning for vårt økonomiske system, men jeg tror det er veksten - gitt at den er omfordelende - som sikrer likheten.

- Global skatt er utopi - Du sa du er stort sett enig med Piketty i alt, hva er du uenig i?

- Det er flere ting i hans resonnementer. Og så tror jeg det er viktig å huske på at boka hans er skrevet fra et fransk perspektiv, med et veldig stort innslag av amerikansk empiri. Det passer ikke så godt på den modellen vi har i Norden. Jeg mener at en global skatt for eksempel, som han foreslår, det tror jeg rett og slett er helt utopisk.

NHO-direktøren mener det viktigst for å sikre likhet i norsk sammenheng er gode velferdsordninger. Hun mener det er avgjørende å beholde kvaliteten i norsk skole, og at flest mulig får bygge kompetanse gjennom et inkluderende arbeidsliv og utdanningssystem.