- NYTTIGE IDIOTER: Generalsekretær Jan Thomas Odegard i Norges Naturvernforbund (t.v) er ikke nådig i sin kritikk av NHO. Her sammen med tidligere leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, og miljøagenten Victor (5). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- NYTTIGE IDIOTER: Generalsekretær Jan Thomas Odegard i Norges Naturvernforbund (t.v) er ikke nådig i sin kritikk av NHO. Her sammen med tidligere leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, og miljøagenten Victor (5). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

- NHO er biolobbyens nyttige idioter

Norges Naturvernforbund frykter at et lobbystyrt NHO setter hele biomangfoldsmøtet i Japan i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Naturvernforbundet fråder etter at Dagbladet i går viste at NHO hadde latt seg rettlede av den amerikanske biolobbyen.

I oktober skal konvensjonen om biologisk mangfold reforhandles i Nagoya i Japan. NHO har kommet med sine klare anbefalinger til Regjeringen, om hva de ønsker Norge skal gjøre. Dagbladet kunne i går vise hvordan NHO, før de utarbeidet denne anbefalingen, fikk et svært detaljert brev fra den amerikanske lobbyorganisasjonen Biotechnology Industry Organization. NHO innrømmet at de ble rettledet av BIO.

- Her framstår NHO som den amerikanske biolobbyens nyttige idioter, sier generalsekretær i Norges Naturvernforbund, Jan Thomas Odegard, til Dagbladet.

- I mange fattige land finnes det store, urørte natur- og genetiske ressurser. Bioteknologiindustrien i nord vil ha tilgang til disse, ta patent og tjene penger, men vil ikke betale for seg, mener Odegard.

- Marionett Naturvernforbundet roser Norges linje, og mener landet har vært en god alliert for G77.

- Det er nettopp fordi vi ikke har noen stor farmasi- og bioindustri, og har kunne utvikle en politikk på fritt grunnlag. Derfor vil jeg tro dette er pinlig for NHO.

STO BAK: Det er Lisa Feisee i Biotechnology Industry Organization som står som dokumentforfatter i notatet NHO mottok fra sin partner ICC - International Chamber Of Commerce.
STO BAK: Det er Lisa Feisee i Biotechnology Industry Organization som står som dokumentforfatter i notatet NHO mottok fra sin partner ICC - International Chamber Of Commerce. Vis mer

- De skal forankre sine politiske utspill i sin medlemsmasse. Her har de videreformidlet ganske kontroversielle spørsmål fra amerikansk industri, som en slags marionett, og det er åpenbart årsaken til at de ikke går ut med dette selv.

På COP15-møtet i København var konflikten mellom Vesten og G77s syn en av årsakene til at utkommet av møtet ble langt ifra det man håpet på forhånd. Odegard frykter biolobbyen kan sabotere hele Nagoya-møtet.

- Kan velte møtet - Dette er den største floken for å få en ny avtale, og det vil være katastrofalt om biolobbyen lykkes, sier han.

Også Utviklingsfondet er skuffet over NHO.

- Jeg er ikke overrasket over at amerikansk industri kontakter andre land. USA er ikke tilknyttet konvensjonen, sier programkoordinator Bell Torheim til Dagbladet.

- Derfor må de bruke andre.

Knappe - Selvsagt har Norge andre posisjoner enn EU. Vi er ikke medlem av EU og kan ta egne standpunkter. Det er et skinnargument, som NHO trenerer for å tekkes amerikansk bioindustri, sier Torheim.

- KRITISK: Dette la NHO ut på sine hjemmesider, og sendte til Erik Solheim.
- KRITISK: Dette la NHO ut på sine hjemmesider, og sendte til Erik Solheim. Vis mer

NHO er ordknappe om kritikken.

- NHO arbeider for norsk næringslivs interesser, i denne som i andre saker. Vår politikk er bestemt på selvstendig grunnlag, men vi vurderer selvfølgelig innspill fra ulikt hold, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO til Dagbladet.

OPPRØRT: Bell Torheim i Utviklingsfondet. Foto: Utviklingsfondet
OPPRØRT: Bell Torheim i Utviklingsfondet. Foto: Utviklingsfondet Vis mer