KRITISERER NHO: Forfatter Magnus E. Marsdal (t.v.) mener Finn Bergesen jr. (t.h.) og NHO er grådige. Foto: SCANPIX/DAGBLADET
KRITISERER NHO: Forfatter Magnus E. Marsdal (t.v.) mener Finn Bergesen jr. (t.h.) og NHO er grådige. Foto: SCANPIX/DAGBLADETVis mer

- NHO er grådighetskulturens høyborg

Det mener Magnus E. Marsdal. I dag åpner han NHOs årskonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - NHO framstår som grådighetskulturens høyborg i Norge, sier Magnus E. Marsdal til Dagbladet.no.

I dag er den venstreradikale forfatteren med på å åpne NHOs årlige årskonferanse i det nybygde operabygget. Der skal han diskutere finanskrisen med blant andre statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og NHOs president Paul-Chr. Rieber.

Det som har fått Marsdal og store deler av den øvrige venstresiden til å se rødt, er NHOs forslag om å senke den generelle skattesatsen fra 28 til 26 prosent - en skattelettelse på over 11 milliarder kroner.

- Dette lanseres som krisemedisin, men vi vet at skattelette til alle vil ha minimal virkning mot økende arbeidsløshet, hevder Marsdal.

En undersøkelse gjort for Postbanken viser at tre av fire vil putte NHOs foreslåtte skattelette i banken eller betale ned gjeld.

- Dette fører ikke til økt etterspørsel og gir ingen drahjelp mot krisen, sier Marsdal. Han viser til at Statistisk sentralbyrå har kalkulert at økt satsing gjennom offentlig sektor vil ha en virkning på sysselsettingen som er ti ganger så sterk som NHOs skattekutt til alle.

Velferd på anbud
I tillegg gikk NHO-sjef Finn Bergesen jr. mandag ut i Dagens Næringsliv og advarte regjeringen mot å bruke finanskrisen som unnskyldning til å ansette flere i offentlig sektor. I stedet bør skole, helse og eldreomsorg ut på anbud, mener han.

- Her gikk Bergesen jr. imot tiltak vi vet vil ha stor effekt mot økende arbeidsløshet. Når vi i tilegg vet hvor elendig skattekutt for alle virker som krisemedisin, spør selvsagt mange hva som egentlig ligger bak NHOs ustanselige skattemas. Jeg tror det kan være god, gammeldags grådighet. Skulle dette vært seriøs krisemedisin, hadde NHO krevd all skatteletten til de lavtlønte og ingenting til de rike, sier Marsdal.

Marsdal er ikke i tvil om hva som er svaret på krisen:

- Dette er Stoltenbergs store sjanse til å sette inn større ressurser i velferd og en opprustning av det offentlige som burde vært gjort for lengst. NHO er livredde for at de rødgrønne skal gripe muligheten, sier Marsdal.

- Meler rikes kake
SVs nestleder Audun Lysbakken støtter Marsdals kritikk av NHO.

- GROV MISTENKELIGGJØRING: - Dette er en grov og uakseptabel mistenkeliggjøring, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter H. Brubakk. Foto: NHO
- GROV MISTENKELIGGJØRING: - Dette er en grov og uakseptabel mistenkeliggjøring, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter H. Brubakk. Foto: NHO Vis mer

- NHO viser at de først og fremst er ute etter å mele kaken til de rikeste i Norge. De er langt mindre interessert i treffsikkerheten i krisepolitikken, sier Lysbakken. Han mener NHO står for en usolidarisk politikk.

- Hvis NHO i en situasjon med økt arbeidsledighet og høyt gjeldsnivå foreslår skattelette til de som allerede har mest, er det absolutt et
eksempel på grådighetskultur, sier Lysbakken.

- Uakseptabel kritikk
- Dette er en grov og uakseptabel mistenkeliggjøring, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter H. Brubakk til Dagbladet.no. Han mener finanskrisen er den alvorligste Norge har opplevd siden andre verdenskrig.

- Vi søker etter tiltak som kan virke i den alvorlige situasjonen. Da er dette en grov mistenkeliggjøring av våre motiver. Heldigvis opplever vi det sjelden, sier han.

Brubakk mener en slik skattereduksjon vil komme både bedrifter og privatpersoner i arbeid til gode.

- For arbeidstakere vil virkningen bli som et økt bunnfradrag, og gi økt kjøpekraft. Samtidig øker insentivet for lavinntektsgrupper til å delta i arbeidsmarkedet. I tillegg vil næringslivet få styrket økonomisk bærekraft og et skattenivå på linje med våre naboland Sverige og Finland, sier han.

Brubakk stiller seg uforstående til anklagene om NHO-grådighet.

- Hvordan det å gi skattelette til alle inntektsmottakere kan være grådighet, kan være litt vel vanskelig å forstå, sier Brubakk.

- MELER KAKE:- NHO viser at de først og fremst er ute etter å mele kaken til de rikeste i Norge. De er langt mindre interessert i treffsikkerheten i krisepolitikken, sier SV-nestleder Audun Lysbakken.  Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
- MELER KAKE:- NHO viser at de først og fremst er ute etter å mele kaken til de rikeste i Norge. De er langt mindre interessert i treffsikkerheten i krisepolitikken, sier SV-nestleder Audun Lysbakken. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer